 |
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
E: 1989/632
K: 1989/2425
T: 01.03.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle, gereği görüşüldü:
KARAR : Tapulama sırasında dava konusu taşınmaz, kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanılarak davalı adına tesbit edilmiştir. İtirazı tapulama komisynonu tarafından reddedilen davacı hazine taşınmazın devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden olduğu, Hazineye ait tapunun kapsamında kaldığı, davalıya bu yer için iskanen tapu verilmediği gerekçesiyle dava açmıştır. Mahkemece, davanın reddine, dava konusu parselin davalı adına tapuya tesciline karar verlişi; hüküm, davacı Hazine tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece dava konusu taşınmazın davacı Hazinenin dayandığı Mart 1317 tarih ve 187 sayıl tapu kaydının ve haritasının kapsamında kaldığı; ancak, Hazinece temlik işlemlerine girişilirek dava konusu taşınmaz ve çevresinin iskanen dağıtımının öngörüldüğü, fakat temlik işleminin tamamanmmadığı gerekçe gösterilerek ve 3402 sayılı Kadastro Kanununun 46/2 maddesi uyarınca temlik işlemi tamamlanmamış olsa dahi taşınmazın hak sahibi adına tescil olunacağı hükmüne dayanılarak taşınmazın davalı adına tesciline karar verilmiştir. Ancak; dosya arasında mevcut yazışma örnekleri dava konusu taşınmazın davalıya iskan ya da toprak tevzii suretiye dağıtımına ilişkin olmadığı gibi, davalı tarafından bu yönde bir başka belge de ibraz edilememiştir. bu durumda; taşınmazın Hazine adına tescline, taşınmaz üzerindeki muhdesatın davalıya ait olduğunun tapu sicilinin beyanlar hanesinde gösterilmesine karar verlimesi gerekirken yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hükmün kurulması isabetsiz, davalı Hazinenin temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA 1.3.1989 gününde oybirliği ile karar verildi.