 |
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
E. 1988/12041
K. 1992/15800
T. 8.6.1992
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KADASTRO TESBİTİ
TAPU KAYDI FAZLASINDA KAZANDIRICI ZAMANAŞIMI
ÖZET Tapu kaydı nın oluştuğu tarih ile tesbit günü arasında 20 yıllık kazandırıcı zamanaşımı süresi geçmemişse, tapu dışı kalan kısımda kazandırıcı zamanaşımı oluşmamış sayılır.
(3402 s. Kadastro K. m. 14)
Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin kanuni süresinde olduğu anlaşıldı, tetkik raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Dava konusu taşınmazın keşif haritasında yeşil taramalı olarak gösterilen kesiminin tespite dayanak yapılan tapu kaydı ve dayanağını oluşturan tevzi haritası kapsamında kaldığı, taşınmazın keşif haritasında (A) harita ile gösterilen 1950 metrekare yüzölçümündeki kesiminin tapu kaydı dışında bulunduğu, ancak bu kesim üzerinde davalı tarat yararına zilyetlikle edinme koşullarının gerçekleştiği gerekçe gösterilerek hüküm kurulmuş isede tespite dayanak yapılan tapu kaydı 1953 tarihinde oluşturulmuştur. Tapu kaydının oluştuğu tarih ile tesbit günü arasında 20 yıllık kazandırıcı zamanaşımı süresi geçmemiştir. Hal böyle olunca tapu kaydı kapsamı dışında kalan kesim üzerinde davalı taraf yararına kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği ile edinme koşullarının gerçekleştiği kabul edilemez. Ne varki, davacı Hazine taşınmazın 400 metre karelik kesiminin tapu kaydı fazlası olduğunu ileri sürüp itiraz etmiş ve dava açmıştır. Hal böyle olunca dava konusu olan 400 metrekare yüzölçümündeki kesimin tapu yüzölçümü fazlası olarak keşif haritasında (A) harfi ile gösterilen kesimden ayrılması ve dava konusu 400 metrekarelik alanın Hazine adına dava konusu olmayan geri kalan kesimin ise davalı taraf adına tapuya tesciline karar verilmesi gerekir. Mahkemece bu yönler göz ardı edilerek yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz, davacı Hazinenin temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 8.6.1992 gününde oybirliği ile karar verildi.