 |
T.C.
YARGITAY
Yedinci Ceza Dairesi
E: 2003/9744
K: 2004/4963
T: 8.4.2004
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
* ÇİFT FATURA
İçtihat Özeti: Sanıklardan biri, aşamalarda verdiği ifadesinde yurt dışındaki ihracatçı firmaya çift fatura düzenlettirdiklerini ve düşük bedelli faturaları gümrük idaresine ibraz ettiğini açıkça beyan ettiğine göre, suçun oluştuğu gözetilerek sanıkların olaydaki fonksiyonlarına göre hukuki durumlarının tayini gerekir.
(1918 s. Kaçakçılık K. m. 27, 33)
(765 s. TCK. m. 2)
1918 sayılı Kanuna muhalefetten sanıklar, Necat ve arkadaşları haklarında yapılan duruşma sonunda: Beraatlerine dair (İsparta Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 12.3.2002 tarihli hükmün Yargıtayca incelenmesi, mü-dahil idare vekili tarafından süresinde istenilerek dava evrakı Cumhuriyet Başsavcılığının onama isteyen 9.5.2003 tarihli tebliğnamesiyle daireye verilmekle dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
1- K Kaplamacılık Dekorasyon Ith. Ihr. ve Tic. Ltd. Şti. adına İsparta Gümrük Müdürlüğünden tescilli 7 adet gümrük giriş beyannamesiyleithal edilen müzik aletlerinin aksam parça ve aksesuarları ithalatında çift faturalar kullanılıp Gümrük İdaresine düşük bedelli faturalar ibraz edilerek eşyaların cif değerini noksan gösterip eksik vergi ve resim ödemek suretiyle ithal ettikleri iddiasıyla Gümrük Müsteşarlığı Teftiş kurulunca yaptırılan 4.6.2001 gün ve 6 sayılı soruşturma raporuna dayanılarak ithalatçı firma yetkilisi olan sanıklar Necat ve Erkan ile bir adet gümrük giriş beyannamesinivekaletnameye istinaden imzalayan Gümrük Müşavir Yardımcısı Kürşat haklarında dava açılmış olup, Almanya Gümrük Makamlarından alınan cevabı yazı içeriğine ve sanıklardan Necat'ın aşamalarda verdiği ifadelerinde yurt dışındaki ihracatçı firmaya çift fatura düzenlettirdiklerini ve düşük bedelli faturaları gümrük idaresine ibraz ettiğini açıkça beyan ettiğine göre, suçun oluştuğu gözetilerek sanıkların olaydaki fonksiyonlarına göre hukuki durumlarının tayini gerekirken delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm tesisi,
Yasaya aykırı,
2- Hükümden sonra 19.7.2003 gün ve 25173 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanunun yürürlükten kaldıran 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun getirdiği lehe düzenlemeler ile TCK.nun 2. maddesi de gözönünde tutularak sanıkların hukuki durumlarının yeniden değerlendirilerek bir hüküm kurulmasının gerekmesi,
Bozmayı icabettirmiş olup, müdahil idare vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün isteme aykırı olarak (BOZULMASINA), 8.4.2004 günü oybirliğiyle karar verildi.