 |
T.C.
YARGITAY
7. Ceza Dairesi
Esas No : 1996/7946
Karar No : 1996/8012
Tarih : 2.12.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
2860 SAYILI KANUNA AYKIRI DAVRANIŞ
KARAR ÖZETİ: Kurban derilerini toplama yetkisi THK'na aittir. Vatandaşların vakfın kesim merkezinde kestirdikleri kurbanların derilerini vakfa bırakmaları ve sanıkların bu külliyetli miktarda kurban derisini kabul etmesi yardım toplama niteliğindedir.
(2860 s. YTK. m. 29)
(3294 s. SYDK. m. 8/c)
2860 sayılı Kanuna muhalefetten sanıklar, Ali ve Halil İbrahim haklarında yapılan duruşma sonunda: Beraatlerine dair (Edirne Sulh Ceza Mahkemesi)inden verilen, 7.12.1995 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, Müdahil vekili tarafından süresinde istenilerek dava evrakı Cumhuriyet Başsavcılığının bozma isteyen 1.11.1996 tarihli tebliğnamesiyle daireye verilmekle dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Müdahil Türk Hava Kurumu 2908 sayılı Dernekler Kanununa tabi özel hukuk tüzel kişisi olup 5.8.1925 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına çalışan dernekler arasına alınmış ve 2908 sayılı kanunun 71/2 maddesinde de Türk Hava Kurumunun Bakanlar Kurulunca onaylanmış tüzüğüne ve kanunların verdiği görev ve yetkilere göre teşkilatlanıp yönetileceği belirtilmiştir.
Kurban derisi, bağırsak, fitre ve zekat zarfı dağıtmak suretiyle yardım toplama tekelini THK.na veren ve toplanan gelirin paylaşılması ile usul ve esaslarını düzenleyen 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 21, 22, 23. maddeleri ile bunlara muhalefetin müeyyidesi olan aynı kanunun 29/2. madde fıkrası sonradan yürürlüğe giren 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 10. maddesi ile yürürlükten kaldırılmış ise de;
14.6.1986 da yürürlüğe giren 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun amacına ulaşabilmek için 7. maddesi ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarını oluşturmuş ve 8/c maddesi ile de gelir kaynaklarına kurban derisi, bağırsak ve fitre ve zekat zarfını katarak 2860 sayılı Kanunun kaldırılan 21-23. maddelerindeki hükümleri buraya aktarmıştır.
Söz konusu 3294 sayılı Kanunun vakfın gelirleri başlığında 8/c maddesinde aynen "her nevi fitre, zekat, kurban derileri ve bağırsak yardımlarından bu bende göre elde edilecek nakdi, ayni gelirin toplanması ve THK., Türkiye Kızılay Derneği, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Diyanet Vakfı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları arasında paylaştırılması usul ve esasları bir yönetmelik ile düzenlenir" hükmü getirilmiştir.
İşte bu hükme dayanılarak, Yardım Toplama Kanununun uygulama esasları hakkında yönetmeliğin 12. maddesinde gerekli düzenleme yapılarak yardım toplama yetkisi İl ve İlçelerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına verilmiş, nihayet bundan sonra ve son kez 2.5.1992 günlü Resmi Gazetede yayınlanan Yardım Toplama Kanununun uygulama esasları hakkındaki yönetmeliğin bazı maddelerinin değiştirilmesi ve bazı maddeler eklenmesine dair yönetmeliğin 12. maddesiyle kurban derisi ve bağırsak toplama ile fitre ve zekat zarfı dağıtmak ile yardım toplama yetkisi yeniden THK.na verilmiştir. Bu yönetmelik dayanağını 3294 sayılı Kanunun 8/c maddesinden almıştır. Bunda hiçbir duraksama yoktur. Nitekim aynı yönetmelik ile değişik ve gelir dağılımını düzenleyen 18. madde içeriği de bu hususu doğrulamaktadır.
Sanıkların yardım toplama hususunda almış oldukları, herhangi bir izinleri yoktur.
Vatandaşların vakfın kesim merkezinde kestirdikleri kurbanların derilerini vakfa bırakmaları ve sanıkların külliyetli miktarda kurban derisini kabul etmesi de toplama niteliğinde olup, izah ve tespit olunan bu durumlar karşısında muhalefet edilen yönetmeliğin yasaya dayalı olarak çıkarıldığı, yasaya aykırı davranışın da müsnet suçu oluşturduğu ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 27.11.1996 gün 1996/4-706 esas 828 Karar sayılı ilamı da bu yönde olduğu gözetilerek sanıkların mahkumiyetleri ile sanıklarda ele geçen ve satılarak bedeli muhafaza edilen kurban derisi parçalarının da THK.na verilmesine hükmedilmesi gerekirken yazılı gerekçelerle beraat kararı verilmesi,
Kabul ve uygulamaya göre de;
Yasal olanak bulunmadığı halde beraat eden sanıklar lehine müdahil THK. aleyhine maktu vekalet ücretine hükmedilmesi,
Yasaya aykırı, Müdahil vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün istem gibi (BOZULMASINA), 2.12.1996 günü oybirliğiyle karar verildi.