 |
T.C.
YARGITAY
7. Ceza Dairesi
E. 1994/8828
K. 1994/10355
T. 18.10.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KARAR ÖZETİ: "Yolcuların beraberlerinde kendilerine ait değeri 15.000 ABD. Doları'nı aşmayan ve ticari amaç taşımayan ziynet eşyası niteliğindeki kıymetli madenlerden yapılmış eşyaları yurda sokabilecekleri ve işlenmemiş altının it/talinde gümrük idaresine beyan verilmesinin esas olup ithalat rejimi ve ilgili yönetmelik hükümlerinin uygulanmayacağı, ancak ithalinin TC. Merkez Bankası ve Altın Borsası aracılık belgesi bulunan bankaların tekelinde olduğu" hüküm altına alınmış olduğundan, sanıkta beyan edilmem4 bir kısmı külçe altın, bir kısmı ticari mahiyet ve miktarda ziynet eşyası ele geçirilmesi karşısında oluşan suçtan mahkumiyetine karar verilmelidir.
(1918 s. Kaçakçılık K. m. 25/3)
1918 sayılı Yasaya aykırı davranıştan sanık Samvel hakkında yapılan duruşma sonunda; beraatine ve iadeye dair (Rize Asliye ceza Mahkemesi)nden verilen 11.3.1994 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi müdahil idare vekili tarafından süresinde istenilerek dava evrakı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bozma isteyen 28.9.1994 tarihli tebliğnamesiyle Daireye verilmekle; dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü.
Sanıkta ele geçen altınların bir kısmının işlenmemiş külçe altın, bir kısmının da ticari mahiyet ve miktarda bulunan ziynet eşyası olup, yolcu beraberinde gizlenerek beyan edilmeden sanık tarafından satılmak amacıyla yurda sokulduğuna göre, Türk Parasını Koruma Kanunu Hakkındaki 32 sayılı Kararının 91/1935 sayılı Kararının 5 ve 93/4143 sayılı Karanını 4. maddesi ile de 7/a, b, c fıkraları gereğince Yolcuların beraberlerinde kendilerine ait değeri 15.000 ABD. Doları' nı aşmayan ve ticari amaç taşımayan ziynet eşyası niteliğindeki kıymetli madenlerden yapılmış eşyaları yurda sokabilecekleri ve işlenmemiş altının ithalinde gümrük idaresine beyan verilmesinin esas olup ithalat rejimi ve ilgili yönetmelik hükümlerinin uygulanmayacağı, ancak ithalinin TC. Merkez Bankası ve Altın Borsası aracılık belgesi bulunan Bankaların tekelinde olduğunun hüküm altına alındığı dikkate alınarak sanığın oluşan suçtan mahkumiyetine karar verilmesi gerekirken oluşa ve dosya içeriğine uygun düşmeyen gerekçelerle yazılı şekilde hüküm tesisi,
Yasaya aykırı, müdahil idare vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün isteme uygun olarak (BOZULMASINA), 18.10.1994 günü oybirliğiyle karar verildi.