 |
T.C.
YARGITAY
7. Ceza Dairesi
E. 1994/8362
K. 1994/12869
T. 6.12.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İZİNSİZ VE YETKİSİZ KURBAN DERİSİ TOPLAMAK
KARAR ÖZETİ: 2860 saydı Yardım Toplama Kanununun, kurban derisi toplamanın usul ve esaslarını düzenleyen 21,22,23. maddeleri hükümleri, 3294 sayılı Yasanın 81c madde bendi ile bu yasaya aktarılmıştır. Kurban derilerini toplama yetkisi, 3294 sayılı Yasanın 81c maddesine dayanan Yardım Toplama Kanununun Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 2 Mayıs 1992 günü Resmi Gazete 'de yayımlanan değişik 12. maddesiyle Türk Hava Kurumu 'na verilmiştir.
Yurttaşların, kendiliğinden kurban derilerini sanığın ikinci başkan olduğu U.... İmam Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma ve Öğrencileri Koruma Derneği'ne getirmeleri ve sanığın da bunları kabul etmesi, yardım toplama niteliğindedir. Derneğin yardım toplama hususunda alınmış izinleri olmadığından ve kurban derilerini toplama yetkisi Türk Hava Kurumu'na verilmiş olduğundan sanığın suçu oluşmuştur.
(2860 s. YTK. m. 29/2)
(3294 s. SYDT. K. m. 8/c)
(Yardım Toplama Yön. m. 12)
2860 sayılı Kanuna muhalefetten sanık, Ali hakkında yapılan dı4ruşma sonunda, hükümlülüğüne dair, (UrIa Sulh Ceza Mahkemesi) 'nden verilen 30.12.1993 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, sanık vekili tarafından süresinde istenilerek; dava evrakı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın onama isteyen 9.9.1994 tarihli tebliğnamesiyle Daireye verilmekle, dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
U..... imam Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma ve Öğrencileri Koruma Derneği ikinci başkanı olan sanık hakkında, izinsiz kurban derilerini toplayarak 2860 sayılı Kanunun 29. maddesine muhalefetten dava açılmış, savunmasında (kendisinin gezerek deri toplamadığını, vatandaşların kurban derilerini bizzat getirerek Derneğe hibe ettiklerini) bildirmiştir.
Müdahil Türk Hava Kurumu (THK), 2908 sayılı Dernekler Kanununa tabi özel hukuk tüzel kişisi olup, 5 Ağustos 1925 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile kamu yararına çalışan dernekler arasına alınmış ve 2908 sayılı Kanunun 71/2. maddesinde de Türk Hava Kurumu'nun, Bakanlar Kurulunca onaylanmış Tüzüğüne ve Kanunların verdiği görev ve yetkilere göre teşkilatlanıp yönetileceği belirtilmiştir.
Kurban derisi, bağırsak, fitre ve zekat zarfı dağıtmak suretiyle yardım toplama tekelini THK'na veren ve toplanan gelirin paylaşılması ile usul ve esaslarını düzenleyen 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 21,22,23. maddeleri ile bunlara muhalefetin müeyyidesi olan aynı Kanunun 29/2. madde fıkrası, sonradan yürürlüğe giren 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 10. maddesi ile yürürlükten kaldırılmış ise de,
14.6.1986'da yürürlüğe giren 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu amacına ulaşabilmek için, 7. maddesi ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarını oluşturmuş ve 81c madde bendi ile de gelir kaynaklarına kurban derisi, bağırsak, fitre ve zekat zarfını katarak 2860 sayılı Kanunun kaldırılan 21-23. maddelerindeki hükümleri buraya aktarmıştır.
Söz konusu 3294 sayılı Kanunun, Vaktin gelirleri başlığında 8/c madde bendinde aynen: "Her nevi fitre, zekat, kurban derileri ve bağırsak yardımlarından (Bu bende göre elde edilecek nakdi ve ayni gelirin toplanması ve Türk Hava Kurumu, Türkiye Kızılay Derneği, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Diyanet Vakfı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları arasında paylaştırılması usul ve esasları bir yönetmelik ile düzenlenir) hükmü getirilmiştir.
İşte bu hükme dayanılarak Yardım Toplama Kanununun Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik'in 12. maddesinde gerekli düzenleme yapılarak, yardım toplama yetkisi il ve ilçelerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına verilmiş, nihayet bundan sonra ve sonkez 2 Mayıs 1992 günlü Resmi Gazete'de yayınlanan "Yardım Toplama Kanununun Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bazı Maddeler Eklenmesine Dair Yönetmelik'in 12. maddesi ile Kurban derisi ve bağırsak toplama ile fitre ve zekat zarfı dağıtmak suretiyle yardım toplama yetkisi yeniden Türk Hava Kurumu'na verilmiştir.
Bu yönetmelik dayanağını, 3294 sayılı Kanunun 8/c madde bendinden almıştır. Bunda hiçbir duraksama yoktur. Nitekim, aynı Yönetmelik ile değişik ve gelir dağılımını düzeleyen 18. madde içeriği de bu hususu doğrulamaktadır.
Sanığın ve ikinci başkanı olduğu derneğin yardım toplama hususunda almış olduğu herhangi bir izinleri de yoktur.
Yurttaşların kendiliğinden kurban derilerini sanığın yönetici olduğu derneğe getirmeleri ve derneğin veya sorumlusunun bunları kabul etmesi de toplama niteliğindedir.
izah olunan ve tesbit edilen bu durumlar karşısında, muhalefet edilen yönetmeliğinin yasaya dayalı olarak çıkarıldığı ve yasaya aykırı davranışın da müsnet suçu oluşturduğu sonucuna varılmıştır.
Yapılan duruşmaya, toplanan ve karar yerinde açıklanan delillere, gösterilen gerekçeye ve takdire göre sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün istem gibi (ONANMASINA), 6.12.1994 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.