 |
T.C.
YARGITAY
7. Ceza Dairesi
E. 1994/7042
K. 1994/9595
T. 4.10.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
GEMİLERİN DONATIMLA İLGİLİ MAKİNE
TECHİZAT VE DEMİRBAŞLARININ VERGİ VE
RESİMLERDEN MUAFİYETİ
KARAR ÖZETİ: Gemilerin, gümrük vergisi ile ithalde alman diğer vergi ve resimlerden muaf olan donatımla ilgili makine, techizat ve demirbaşlarının 2581 sayılı Kanunun 1. maddesi ve Gümrük Yönetmeliğinin 1399. maddesi çerçevesinde beyanname verilip ilgili mercilerin izni alınmak kaydıyla ithali mümkün bulunduğundan, dava konusu eşyanın beyanname verilip ilgili mercilerin izninin alınması işlemleri-nin tamamlanmasından sonra iadesine karar verilmesi gerekir.
(2581 s. DTFG. K. m. 1)
[Gümrük Yön. (3.2.1973 Ta.) m.1 399]
1918 sayılı Kanuna muhalefetten sanıklar Oğuz ve arkadaşları haklarında yapılan duruşma sonunda; beraatlerine dair (İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi) nden verilen 30.3.1994 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi müdahil vekili tarafından süresinde istenilerek, dava evrakı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın onama isteyen 23.6.1994 tarihli tebliğnamesi ile Daireye verilmekle; dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, gereği görüşülüp düşünüldü:
Sair temyiz itirazları yerinde değilse de;
2581 sayılı Kanunun 1. maddesinde; "gemilerin donatım ve seyirlerinde kullanılan makina, teçhizat ve demirbaşların ilgili mercilerin müsaderesi şartıyla gümrük vergisi ile ithalde alınan diğer vergi ve resimlerden muafiyeti" söz konusu edilmekte olup, Gümrük Yönetmeliğinin 1399. maddesinde, bu mahiyette donatım eşyası ve işletme malzemelerinin gümrükten muaf olduğu açıklanmış, ancak "bu eşya ve malzemenin gümrük işlemleri giriş beyannamesiyle yapılır" hükmü aynı maddede yer almaktadır. Anılan hükümlere göre bu şekilde muaf olan donatımla ilgili makina, teçhizat ve demirbaşların beyanname verilip ilgili mercilerin müsadesi alınmak kaydıyla ithali mümkün bulunduğu cihetle, bu işlemlerin ikmalinden sonra iadesine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde doğrudan iadeye hükmedilmesi, Yasaya aykırı, müdahil Hazine vekilinin temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden hükmün isteme aykırı olarak (BOZULMASINA), bu hususlar yeniden yargılamayı gerektirmediğinden 1918 sayılı Kanunun 59. ve CMUK.nun 322. maddeleri uyarınca, dava konusu eşyanın beyanname verilip ilgili mercilerin müsadesinin alınması işlemlerinin ikmalinden sonra iadesi suretiyle hükmün (DÜZELTİLEREK ONANMASINA), 4.10.1994 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.