 |
T.C.
YARGITAY
7. Ceza Dairesi
E. 1994/6826
K. 1994/6728
T. 25.11.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KAÇAK MAZOT BULUNDURMAK
NİSBİ VEKALET ÜCRETİNİN TAYİNİ
ZORALIM
TEMİNATLARIN İRAD KAYDI
GÜMRÜKLENMİŞ DEĞERİN PEK HAFİF OLMASI
KARAR ÖZETİ: İçişleri Bakanlığı 'nin 6.5.1992/79 günlü ve sayılı Genelgesindeki yükümlülükleri yerine getirmeyen sanıkta yakalanan 3860 litre mazotun tamamı üzerinden ceza tayin edilmelidir.
Hükmolunan tazmini para cezasına cif değer ve kaçak eşya naklinde kullandığı için müsadere edilen aracın rayiç değerinin ilave edilmesi suretiyle nisbi vekalet ücreti tayin edilmelidir. Suç tarihi itibariyle gümrüklenmiş değerin pek hafif yerine hafif kabul edilmesi suretiyle tazmini Dava konusu mazotun 1918 sayılı Yasanın 25 /2. maddesi yerine 25/ 1. maddesi uyanınca müsaderesine karar verilmesi yasaya aykırıdır.
Dava konusu mazot ile kaçak eşya naklinde kullanılan aracın müsaderesine, müsadere gerçekleştiğinde teminatların iadesine, aksi halde teminatların irad kaydına karar verilmesi gerekir.
Ödemede acz halinde çevrilip çektirilmesi gereken hapis cezasının gün yerine, ay ve gün olarak tayin edilemez.
(1918 s. Kaçakçılık K. m. 25/1 -2, 33/son, 47)
(1412 s. CMUK. m.122)
1918 sayılı Kanuna muhalefetten sanık Tahsin hakkında yapılan duruşma sonunda; hükümlülük ve müsadereye dair, (Çınar Asliye Ceza Mahkemesi) nden verilen 14.12.1992 tarihli hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi sanık vekili tarafından süresinde istenilerek, dava evrakı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bozma isteyen, 25.10.1993 tarihli tebliğnamesiyle Daireye verilmekle; dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, gereği görüşülüp düşünüldü:
1- İçişleri Bakanlığı 'nın 6.5.1992/79 günlü sayılı genelgesinde; "... araç sahiplerinin gerekli proje ve aracı ile birlikte karayolları araç muayene istasyonuna giderek mutat yakıt deposunu projeye uygun olarak yaptırdığını tespit ettirmesi ve proje ile birlikte ilgili trafik kuruluşuna başvurarak araca ait tescil belgesine (mutat yakıt deposu projesine uygundur) kaşesini vurdurması koşulu ile kamyonlarda mutat yakıt deposu kapasitesinin 1.5' tona kadar yükseltilmesinin uygun görüldüğü" anılan genelgede yedek depo bahse konu olmadığı gibi, sanığın genelgede öngörülen yükümlülükleri yerine getirdiği yolunda bir bulgu ve belge de bulunmadığı cihetle, sanıkta yakalanan 3860 litre mazotun tamamı üzerinden ceza tayin edilmemesi,
2- Hükmolunan tazmini para cezasına cif değer ve kaçak eşya naklinde kullanıldığı için müsadere edilen aracın rayiç değerinin ilave edilmemesi suretiyle eksik nisbi vekalet ücreti tayin edilmesi temyiz edenin sıfatı itibariyle bozma nedeni yapılmamıştır.
Sair temyiz itirazları yerinde değilse de;
1- Suç tarihindeki ekonomik koşullar ve paranın satın alma gücüne nazaran gümrüklenmiş değerin pek hafif yerine, hafif kabul edilmesi suretiyle tazmini para cezasının fazla tayini.
2- Dava konusu mazotun 1918 sayılı Kanunun 25/2. maddesi yerine, 25/1. maddesi uyarınca müsaderesine karar verilmesi,
3- Dava konusu mazot ile kaçak eşya naklinde kullanılan aracın müsaderesine, müsadere gerçekleştiğinde, teminatların iadesine, aksi halde teminatların irad kaydına karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi,
4- Ödemede acz halinde çevrilip çektirilmesi gereken hapis cezasının gün yerine, ay ve gün olarak tayin edilmesi,
Yasaya aykırı, sanık vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün istem gibi (BOZULMASINA), 25.11.1994 günü oybirliğiyle karar verildi.