 |
T.C.
YARGITAY
7. Ceza Dairesi
E. 1992/1865
K. 1992/3830
T. 23.6.1992
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- 551 SAYILI KANUNA AYKIRI DAVRANIŞ
(Markaya ekleme yapmak)
ÖZET Her markanın tescil edildiği gibi kullanılması esas ol4uğundan, sanığın sahibi bulunduğu markayı müdahilin markası ile renk, şekil, ebat, görünüm, yazı ve dizayn benzerliği yaratacak eklemelerle iltibasa meydan verecek şekilde ürettiği çay ambalajları üzerine basıp kullanması Markalar Kanununa muhalefet suçunu oluşturur.
(551 s. Markalar K. m. 51/B)
551 sayılı Kanuna muhalefetten sanık Ömer hakkında yapılan duruşma sonunda; beraatine dair, (Trabzon 1. Asliye Ceza Mahkemesi)nden verilen 11.6.1991 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi müdahil vekili tarafından süresinde istenilerek; dava evrakı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bozma isteyen 6.5.1992 tarihli tebliğ namesiyle Daireye verilmekle, dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
551 sayılı Markalar Kanununun 1. maddesinde; Marka, ... (Sanayide, küçük sanatlarda, tarımda imal, ihzar, istihsal olunan veya ticarette satışa çıkarılan her nevi emtiayı başkalarından ayırt etmek için bu emtia ve ambalajı üzerine konulan, emtia üzerine konulamadığı taktirde ambalajlarına konan ve bu maksada elverişli bulunan işaretler) olarak tarif edilmiştir.
Başkası adına tescil edilmiş bir markanın aynını veya benzeri veya eşini kullanarak ürünü satışa arz edenlerin eyleminin Markalar Yasasının 51/B maddesine aykırılık teşkil edeceği sözü geçen maddede belirtilmiştir.
Davaya konu eylem, sanığın sahibi bulunduğu (Ç Çay Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi) adına kare içinde "Dereiçi" şeklinde yazılı ve tescilli markayı, imal ettiği çay ambalajları üzerine, müdahilin sahibi bulunduğu marka ile renk, şekil, ebat, görünüm, yazı ve dizayn benzerliği yaratarak iltibasa meydan verecek şekilde basmak suretiyle Markalar Kanununa muhalefetten ibarettir.
Her markanın tescil edildiği gibi kullanılması esas olup sanığın yukarıda belirtilen unsurlar yönünden eklemeler de yaparak kendi... ürettiği çay ambalajları üzerine, müdahilin markası ile iltibas yaratacak... şekilde basıp kullanmasında Markalar Kanununa muhalefet suçunun oluşacağı... ve aynı Yasanın 51/B maddesinde müeyyide altına alındığı gözetilmeden yazılı şekilde ve daha Önce tescil edildiğinden bahisle beraat kararı verilmesi,
Yasaya aykırı, müdahil vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 23.6.1992 günü oybirliğiyle karar verildi.