 |
T.C.
YARGITAY
7. Ceza Dairesi
E. 1992/1202
K. 1992/2746
T. 20.4.1992
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
2531 SAYILI KANUNA AYKIRI DAVRANIŞ
YASAKLANMIŞ HİZMETLER
ÖZET TEK. İşletmesinde başmühendis olarak çalışan sanığın bu görevinden istifa ettikten sonra üç yıllık süre dolmadan özel bir şahsa ait mini futbol sahasının elektrik tesisatı işini yapması, 2531 sayılı Yasa kapsamında yasaklanmış olan hizmetlerden sayılmaz ve eylemi suç oluşturmaz.
(2531 s. KGAYİK. K. m. 1, 2, 4)
2531 sayılı Yasaya aykırı davranıştan sanık Orhan hakkında yapılan duruşma sonunda; 2531 sayılı Kanunun 2-4; 3506 sayılı Kanun, 647 sayılı Kanunun 4., TCK.nun 72. maddeleri gereğince 930000 lira ağır para cezası ile cezalandırılmasına dair, (Antalya 2. Asliye Ceza Mahkemesi)nden verilen 16.5.1991 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından süresinde istenilerek; dava evrakı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın onama isteyen 25.3.1992 tarihli tebliğ namesiyle Daireye verilmekle, dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Sanık Orhan'ın Türkiye Elektrik Kurumu............................ İşletmesinde Başmühendis olarak çalışırken görevinden istifa en ayrıldıktan sonra, 3 yıllık süre dolmadan Antalya'da Kurum aleyhine ve bu kuruluşa karşı özel bir şahsa ait mini futbol sahasının elektrik tesisat işini yapmak suretiyle 2531 sayılı Kanuna muhalefette bulunduğu iddiasıyla dava açılmıştır.
2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkındaki Kanunun 1. maddesinde bahsedilen kurum ve kuruluşlarda görev alan kişilerin, bu görevlerinden hangi suretle olursa olsun ayrılmaları halinde, ayrıldıkları tarihten önce 2 yıl içinde hizmetlerinde bulundukları idare, kurum ve kuruluşlara karşı, ayrıldıkları tarihten başlayarak 3 yıl süreyle, o daire kurum ve kuruluştaki görev ve faaliyet alanı ile ilgili konularda doğrudan doğruya veya dolaylı olarak iş alamayacakları, taahhüde giremeyecekleri, komisyon ve temsilcilik yapamayacakları şeklinde bir yasaklama getirilmiştir. Dolayısıyla yasaklanan faaliyet, ayrıldıkları kurumun yaptığı ihale ve hizmetleri almak ve deruhte etmekle sınırlı olacaktır. Yoksa, kişinin, bu kurum dışındaki özel veya hükmi şahıslara karşı hizmet vermesini veya iş yapmasını kapsamayacaktır.
Olayda ise sanık, ayrıldığı Türkiye Elektrik Kurumu'na karşı taahhüde girip iş almamış ve bu konuda komisyonculuk ve temsilcilik deruhte etmemiş olmasına göre, özel şahsa karşı vermiş olduğu iddia edilen hizmetin, bu kanun kapsamında yasaklanmış bir hizmet oluşturmayacağı cihetle, eylemin suç teşkil etmediği nazara alınmaksızın beraatı yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi,
Yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün isteme aykırı olarak (BOZULMASINA), 20.4.1992 günü oybirliğiyle karar verildi