 |
T.C.
YARGITAY
7. Ceza Dairesi
E: 1989/7656
K: 1990/6171
T: 22.05.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : 3167 sayılı kanuna muhalefetten sanık Atilla hakkında yapılan duruşma sonunda: Hükümlülüğüne dair FATİH 2. Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 31.5.1989 tarihli hükmün Yargıtayca incelenmesi sanık vekili tarafından süresinde istenilerek dava evrakı Cumhuriyet Başsavcılığının onama isteyen 4.10.1989 tarihli tebliğnamesiyle daireye verilmekle dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Sanık vekilinin 17.4.1990 tarihli temyiz dilekçesine ekli İstanbul 4. Ticaret Mahkemesinin 11.5.1988 tarihli iflasın açılmasına dair karar örneğinden sanığın dava konusu karşılıksız çeki, hakkında verilen iflas kararından sonra düzenlediği anlaşılmaktadır. İcra İflas Kanununun 184. maddesinde yazılı (iflas açıldığı zamanda müflisin haczi kabil bütün malları hangi yerde bulunursa bulunsun bir masa teşkil eder ve alacakların ödenmesine tahsis olunur. İflasın kapanmasına kadar müflisin uhdesine geçen mallar masaya girer ve 191. maddede yazılı borçlunun iflas açıldıktan sonra masaya ait mallar üzerinde her türlü tasarrufu alacaklılara karşı hükümsüzdür) amir hükümleri karşısında müflisin iflas kararından sonra tasarruf ehliyeti kalmamakta masaya dahil bankalardaki hesapları üzerinde bir işlem yapması mümkün bulunmamaktadır. TTK.nun 712. maddesinde çekin tedavüle çıkarılmasından sonra keşidecenin iflası çekin muteberliğine halel getirmez denmektedir. Bütün bu hükümlerden keşidecinin iflasından sonra keşide ettiği çekleri muteber saymaya imkan bulunmamaktadır. Bu sebeplerle sanığın keşide ettiği çekin muteber olmadığı dikkate alındığında 3167 sayılı yasanın uygulanması da bahse konu olmayacaktır. Ancak müflis sanığın tasarrufa ehil olmadığı hesap üzerinden çek keşide etmek şeklinde oluşan eyleminin buna ıttıla kesbetmeyen müşteki nezdinde şartları mevcut olduğu takdirde dolandırıcılık suçunu oluşturup oluşturmadığının takdirinin gerekmesi,
SONUÇ : Bozmayı icapettirmiş ve sanık vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün BOZULMASINA, 22.5.1990 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.