 |
T.C
YARGITAY
6. HUKUK DAİRESİ
E: 2004/2890
K: 2004/3399
T: 3.5.2004
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ONALIM HAKKI
- KAT MÜLKİYETİ
- ANA YAPININ HARAP OLMASI
İçtihat Özeti: Depremde yıkılıp arsa halini alan, tapu kaydında halen bina olan dava konusu taşınmazda, tapuda işlemlerin tamamlanmaması kat mülkiyetinin devam edeceği anlamına gelmez- Arsa payları oranında malikler paylı mülkiyet şeklinde malik olurlar, bu nedenle Medeni Kanun hükümlerine göre onalım hakkı cereyan eder.
(634 s. KMK. m. 8, 47, 48)
(743 s. MK. m. 659)
(4721 s. MK. m. 732)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan onalım davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, onalım hakkı nedeniyle iptal ve tescil istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hükmü davacı vekili temyiz etmiştir.
Davacı vekili, 11.12.2003 günlü dava dilekçesi ile Sakarya Çukurahme-diye Mahallesi Sakarya Cad. 162 ada, 18 parselde kayıtlı, depremde yıkılıp arsa halini alan, tapu kaydında halen altında dükkan olan 5 katlı 4 daireli kar-gir binada bağımsız bölüm maliki olduğunu, davalının 8/40 arsa paylı dükkanı 20.11.2003 tarihinde 50.000.000.OOO.-TL'ye satın aldığını, arsa haline dönüşen yerden pay satın alan davalının payının iptali ile gerçek bedeli 6.000.000.000.-TL üzerinden adına tescilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, müvekkilinin kat mülkiyetine tabi yerden bağımsız bölüm satın aldığını, ödenen bedelin gerçek bedel olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kat Mülkiyeti Kanununa tabi olan yerlerde aynı yasanın 8. maddesi gereğince onalım hakkının bulunmadığını belirterek davanın reddine karar vermiştir. Hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
20.11.2003 tarihinde davalıya satılan 18 parseldeki 1 No'lu dükkan nitelikli taşınmazın tapuda halen bu şekilde kayıtlı olduğu ve ana taşınmazın yıkılarak enkazının kaldırıldığı tartışmasızdır. Taraflar arasındaki çekişme bu nitelikteki bir taşınmazın satışında onalım hakkının cereyan edip etmeyeceğidir.
Gerçekten Kat Mülkiyeti Kanununun 8. maddesinin 1. fıkrası "kat mülkiyeti kurulmuş bir gayrimenkulun bağımsız bölümlerinden birinin veya kat irtifakı bağlanmış arsa payının satılması halinde diğer kat maliklerinin veya irtifak hakkı sahiplerinin öncelikle satın alma hakkı yoktur" hükmünü içermektedir. Aynı yasanın "ana yapının harap olması" başlıklı 47. maddesinin 1. fıkrası da "ana yapının tümü harap olmuşsa gayrimenkul üzerindeki kat mülkiyeti kendiliğinden sona erer" şeklindedir. 48. madde de harap olma halinde nasıl hareket edileceğini ve kat mülkiyeti sona erince enkaz üzerinde ortak mülkiyet hükümlerinin uygulanacağını göstermektedir.
47. maddenin açık hükmü karşısında ana yapının tamamının harap olması durumunda kat mülkiyetinin kendiliğinden kalkacağı, tapuda işlemlerin tamamlanmamasının kat mülkiyetinin devam edeceği anlamına gelmeyeceği, arsa payları oranında maliklerin paylı mülkiyet şeklinde malik olacakları, bu nedenle paylı mülkiyete konu taşınmazda Medeni Kanun hükümlerine göre onalım hakkının cereyan edeceği açıktır. O halde tarafların iddia ve savunmaları doğrultusunda delileri toplanıp, sonucu dairesinde bir karar verilmek gerekir. Bundan zühul ile yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ: Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme hükmünün yukarıda açıklanan nedenle (BOZULMASINA), istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 3.5.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi .