 |
T.C
YARGITAY
6. HUKUK DAİRESİ
E: 2004/19
K: 2004/199
T: 20.01.2004
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- YENİDEN İNŞAAT NEDENİYLE KİRALANANIN TAHLİYESİ
- DAVANIN SÜRESİNDE AÇILIP AÇILMADIĞININ TESPİTİ
ÖZETİ: Davanın süresinde açılıp açılmadığı dava şartı olup mahkemece resen dikkate alınması gerekir. Kira sözleşmesinin celbi ile davanın süresinde açılıp açılmadığı hususu üzerinde durulmadan işin esası hakkında karar verilmesi kanuna aykırıdır.
818 s. BK/262
2004 s. İİK/272
6570 s. GKHK/7
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukanda tarih ve numarası yazılı Tahliye-Alacak davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava yeniden inşaat nedeniyle kiralananın tahliyesi ve kira alacağının tahsiline ilişkindir. Mahkeme kiralananın tahliyesine, kira alacağının kısmen tahsiline karar vermiş, hüküm davalı tarafından tahliyeye yönelik olarak temyiz edilmiştir.
6570 Sayılı Yasa'nm 7/ç maddesine dayanan süreli kira sözleşmelerinde tahliye davasının anılan yasa maddesiyle İcra İflâs Kanunu'nun 272. maddesinin kıyasen uygulanması ve yerleşmiş İçtihatlar uyannca kira akdinin hitamını takip eden bir ay içinde açılması gerekir. Daha önce veya bir aylık dava açma süresi içinde tahliye iradesi kiracıya bildirilmişse bu irade açıklaması süreyi koruyacağından bu bildirimi takip eden dönemin sonuna kadar dava açma hakkı saklı tutulmuş sayılır. Kira sözleşmesi süresiz ise 6570 Sayılı Yasa'nın 1. maddesi uyannca Borçlar Kanunu'nun 262. maddesi hükmünün dikkate alınması gerekir.
Davanın süresinde açılıp açılmadığının tespiti için öncelikle akdin başlangıcının, süresinin, böylece sona eriş tarihinin bilinmesi icap eder. Davacının bu tarihleri bildirmesi gerekir. Davalı karşı çıkarsa bu cihetin bir hadise olarak çözümlenmesi, bu konuda tanık dahil taraf delillerinin toplanması gerekir.
Davacı taşınmazı 28.4.1998 tarihinde iktisap ettiğini belirterek 6570 Sayılı Yasa'nın 7/ç maddesine dayanarak 21.10.2002 tarihinde ikame ettiği bu davada tahliye isteğinde bulunmuştur. Davacının önceki malikle davalı arasında yapılan kira sözleşmesindeki sürelerden yararlanarak dava ikame etmesi mümkündür. Ancak sözleşmenin başlangıcı ve süresi konusunda tarafların bir açıklaması yoktur. Davanın süresinde açılıp açılmadığı dava şartı olup mahkemece resen dikkate alınması gerekir. Belediyenin dosya arasındaki 2.2.1996 tarihli yazısında eski malik belediye ile davalı arasında yapıldığı bahsedilen kira sözleşmesinin de celbi ile davanın süresinde açılıp açılmadığı hususu üzerinde durulması, dava süresinde ise işin esası hakkında karar verilmesi gerekirken bundan zühul ile yazılı şekilde karar tesisi usul ve yasaya aykm olduğundan hükmün bozulması icap etmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alman temyiz harcının temyiz edene iadesine, 20.1.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.