 |
T.C
YARGITAY
6. HUKUK DAİRESİ
E: 2004/184
K: 2004/261
T: 26.01.2004
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- AKDE AYKIRILIK
- FUZULİ İŞGAL
- KİRALANANIN TAHLİYESİ
ÖZETİ: Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun'un yedinci maddesinde yazılı hallerin dışında kiralayanın kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshetme yetkisi yoktur.
6570 s. GKHK/7
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davacı vekili ile davalılardan A.H. vekili tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava akde aykırılık ve fuzuli işgal sebebiyle kiralananın tahliyesine ilişkindir. Mahkemece fuzuli şagil olduğu iddia edilen kişi hakkındaki davanın kabulüne, kiracı olduğu bildirilen kişi hakkındaki davanın reddine karar verilmiş ve hüküm davacı vekili ile hakkında tahliye karan verilen şahıs vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Davacı vekili dava dilekçesinde, dava konusu yeri 1.2.2001 tarihinde SSK Eskişehir Doğumevi Hastanesi Güzelleştirme Derneğine kiraya verdiğini, adı geçen kiracının sözleşmeye aykın olarak kiralanan diğer davalı A.H.ye kiraladığını bildirerek akde aykırılık ve fuzuli işgal sebepleriyle tahliye isteğinde bulunmuştur.
Davalı Derneği temsilen yargılamaya gelen olmamış, diğer davalı vekili ise müvekkilinin dava konusu yerde fuzuli şagil değil kiracı sıfatıyla oturduğunu, davaya konu yerde 1.9.1994 başlangıç tarihli ve iki yıl süreli kira sözleşmesi ile SSK Doğumevi Hastanesi Başhekimliğinden kiraladığını, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Davacı, fuzuli şagil olduğunu iddia ettiği A.H. vekili tarafından ibraz edilen 1.9.1994 başlangıç tarihli ve iki yıl süreli kira sözleşmesine karşı koymamıştır. Sözleşmenin 6570 Sayılı Yasa hükümlerine tabi olduğu uyuşmazlık konusu değildir. Sözü edilen Kanun'un yedinci maddesinde tahliye sebepleri sınırlı olarak sayılmıştır. Bunlar dışındaki sebeple kiralayanın sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi mümkün değildir. Söz konusu bu sözleşme ayaktadır. Kiralayanın sonradan 3. şahısla yaptığı sözleşme bu sözleşmeyi ortadan kaldırmaz. Bu sebeple olayda fuzuli işgal bahse konu değildir. Davanın bu sebeple de reddi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı görüldüğünden hükmün bozulması icap etmiştir.
SONUÇ: Yukanda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 26.1.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.