 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 2001/2587
K: 2001/2756
T: 3.4.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- PAYLI TAŞINMAZ (Müşterek Mülkiyet)
- KİRA ALACAĞININ TAHSİLİ
- TEMERRÜT NEDENİYLE TAHLİYE
ÖZET: Müşterek mülkiyete konu kiralananda paydaş olan davacının kira parasından kendi payına düşen bölümü tek başına davalıya gönderdiği ihtarla isteyebileceği kuşkusuzdur. Ancak tahliye istemi yönünden; akün feshini bildiren ihtarnamenin pay ve paydaş çoğunluğu tarafından keşide edilmesi ve davanın da aynı şekilde yürütülmesi gerekir.
(743 s. MK. m. 624)
Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye-alacak davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava temerrüt nedeniyle kiralananın tahliyesi ve kira alacağının tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece istem gibi karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Davacı vekili, müvekkilinin kiralananın 3/20 payına sahip müşterek paydaşlarından olup kira parasından müvekkilinin payına isabet eden bölümün ihtara rağmen ödenmediğinden bahisle kiralananın tahliyesini ve 760.000.000.-TL kira alacağının tahsilini istemiştir.
Davacı müşterek mülkiyet hükümlerine tabi olan kiralananın paydaşı sıfatıyla iş bu davayı açmıştır.
Müşterek mülkiyete tabi kiralananın tahliyesi ancak pay ve paydaş çoğunluğunun sağlanması ile istenebilir.
Olayımızda davanın dayanağını oluşturan temerrüt ihtarını tek başına davacı keşide etmiş ve davayı da tek başına açmıştır. Kiralananın 3/20 payına sahip olan davacının kira parasından kendi payına isabet eden bölümü tek başına davalıya gönderdiği ihtarla isteyebileceği kuşkusuzdur. Ancak kiralananın tahliyesi ancak pay ve paydaş çoğunluğunun sağlanması ile istenebilir. Bu itibarla tahliye istemi yönünden aktin feshini bildiren ihtarnamenin pay ve paydaş çoğunluğu tarafından keşide edilmesi ve davanın da aynı şekilde yürütülmesi gerekir. Davanın açılmasındaki bu eksiklik yargılama sırasında giderilebilirse de temerrüt ihtarındaki eksikliğin sonradan giderilmesi mümkün değildir. Bu nedenle tahliye isteminin reddine karar verilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan davacı kira alacağı yönünden Ankara ikinci Sulh Hukuk Mahkemesinin 1996/1081 ve 6. Sulh Hukuk Mahkemesinin 1997/560 esas sayılı kira parasının tespitine ilişkin dava dosyalarına dayandığına göre anılan dosyaların getirtilerek davacının payına isabet eden kira paralarının tespitiyle sonucuna göre davacının hissesine düşen kira alacağı hususunda bir-karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi de hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenlerle bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK. nun 428. maddesi uyarınca hükmün (BOZULMASINA) ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 3.4.2001 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.