 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2000/63
Karar No: 2000/299
Tarih : 6.4.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ŞUFA HAKKI
- TAŞINMAZIN ŞUYULANDIRILMASI
ÖZETİ : Taraflara ait taşınmazlar idarece şuyulandırma yapılıp tapuya tescil edilmediğine göre şufa hakkının kullanılması da söz konusu da değildir.
(743 s. MK. m. 659)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan şufa davasına dair davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava şufa hakkı nedeniyle tapu kaydının iptali ve adına tescili istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne davalıya ait tapu kaydının iptali ile davacı adına tapuya tesciline karar verilmiş hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir. Davacı vekili müvekkiline ait 258 ada 7 sayılı parselin imar müdürlüğünce davalıya ait aynı ada 8 sayılı parselle şuyulandırıldığını 8 sayılı parselin önceki malik tarafından davalıya satıldığını yine öğrendiğini şufa hakkı nedeniyle davalı hakkına oluşan tapu kaydının iptali ile müvekkili adına tapuya tesciline karar verilmesini istemiştir. Davalı davacı ile hissedar olmadıklarını müstekil tapu kayıtlarının bulunduğunu bu nedenle davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur. Mahkemece taraflara ait taşınmazların şuyulandırıldığı ayrı ayrı inşaat izni verilmeyerek taşınmazlar arasında müşterek mülkiyet oluşturulduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir. Oysa taşınmaz mal mülkiyetinin yasadan doğan daraltımlarından biride ön alım hakkıdır. Yasal ön alım hakkı yenilik doğuran inşai bir haktır. Paydaşa bir payı 3.kişiye satılması durumunda o pay alıcıya neye mal olmuş ise (satış bedeli tapu harç ve masrafları) o miktar ile belirli bir süre içerisinde satın alma yetkisi verir. Taraflar arasında paydaşlık söz konusu olmayıp tarafların müstakil tapuları bulunmaktadır. İdarece şuyulandırma yapılıp tapuya tescil edilmemiştir. Bu durumda şufa hakkının kullanılmasıda söz konusu olamayacağından davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç : Yukarıda açıklanan nedenle temyiz itirazları kabulü ile HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün (BOZULMASINA) ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 6.4.2000 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.