 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E : 1999/6042
K : 1999/6197
T : 13.09.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İKTİSAP VE KONUT İHTİYACI NEDENİYLE TAHLİYE
ÖZETİ : Yeni malik ihtiyaç nedeniyle dava açıyorsa iktisaptan itibaren 1 ay içinde kiralananı satın aldığını ve ihtiyacında kullanacağını kiracıya bildirmeli ve yine iktisaptan itibaren 6 ayın geçmesini beklemelidir.
6 ay geçtikten sonra aktin sonuna kadar dava açılabilir. Ancak 1 ay içinde ihtar tebliğ edilmemişse bunun giderilmesi mümkün değildir.
Kişinin ne sebeple adreste bulunmadığı gösterilmeden muhtara yapılan tebligat geçersizdir.
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki butun kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava iktisap ve konut ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi isteminden ibarettir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir. .
6570 sayılı yasa kapsamına giren kiralananı iktisap eden kimse dilerse eski malik ile kiracının, yaptığı sözleşmeye dayanarak aktin hitamında isterse 6570 sayılı yasanın 7/d maddesindeki sürelerden yararlanarak kiracı hakkında ihtiyaç nedeni ile dava açabilir. Bu iki yoldan hangisi yararına ise onu seçmek yeni malikin hakkıdır. Davada 5570 sayılı yasanın 7/d maddesine dayanılıyorsa yeni malikin dava açabilmesi için iktisaptan itibaren l ay içinde kiralananı satın aldığını ihtiyacında kullanacağını kiracıya bildirmesi ve yine iktisaptan itibaren 6 ayın geçmesini beklemesi gerekir. ihtarın" iktisaptan itibaren l ay içinde kiracıya keşidesi değil tebliği şarttır. Davanın iktisabı izleyen 6 ay geçtikten sonra açılması süreye bağlı değildir. Aktin sonuna kadar dava ikamesi mümkündür, l ayın ve 6 ayın hesabında iktisab edilen gününde hesaba dahil edilmesi gerekir. 6 aylık süre dolmadan açılması nedeniyle dava reddedilirce bu süre dolduktan sonra aynı nedenle ikinci dava açılabilir. 1. davanın derdestliği ve kesin hüküm sayılması sözkonusu değildir. Ancak iktisabı izleyen l ay içinde ihtar tebliğ edilmemişse sonradan bunun giderilmesi mümkün değildir.
OLAYIMIZDA:Davacı tarafından davalıya iktisap ve ihtiyaç durumunu bildirir ihtarname 30.10.1997 tarihinde keşide edilmiş ise de ihtarname muhatabın adreste bulunmaması sebebiyle Tebligat Kanununun 21. maddesi uyarınca 7.11.1997 tarihinde mahalle muhtarına tebliğ edilmiştir. Ancak tebliğ şerhinde davalının ne sebeple adreste bulunmadığı tevsik edilmemiştir. Bu nedenle Tebligat Kanununun 21.maddesine göre ihtarnamenin davalıya tebliğ edilmiş sayılmasına., imkan bulunmadığından buna dayanılarak açılan tahliye davasının reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 13.09.1999 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.