 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/8378
Karar No : 1998/8529
Tarih : 19.10.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
TAKSİM
ÖZET : Belediye ve mücavir alan hudutları dahilinde bu-liman ve aynen taksimi mümkün olan taşınmaz için hazırlattırılan taksim projesi uyarınca yapılacak bir taksimin, İmar Yasası ve Yönetmeliği hükümleri karşısında mümkün olup olmayacağı hususu Belediyeden sorulmalıdır. Taşınmaz Belediye ve mücavir alan sınırları dışındaysa, aynı husus İl İdare Kurulundan sorularak saptanır.
(743 s. MK. m. 628,631)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan ortaklığın giderilmesi davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava 1 parça taşınmaz ortaklığının giderilmesi isteğine ilişkindir. Mahkemece taksim suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş ve hüküm davacı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Ortaklığın giderilmesi davalarında taksim istenmesi halinde dava konusu her taşınmazın ayrı ayrı ele alınarak pay ve paydaş durumuna göre taksimin mümkün olup olmadığının araştırılması gerekir. Paydaşlar muvafakat etmediği takdirde taşınmazın bir kesimi paydaşlar arasında paylı "muşa" bırakılamaz. Davada sulh vaki olmadığı sürece bir kısım taşınmazların bazı paydaşlara diğerlerinin diğer paydaşlara verilmesi şeklinde re'sen taksime gitmek mümkün değildir. Taksimde her bir taşınmazın pay ve paydaş durumuna arazinin verim niteliğine göre taksimin mümkün olup olmadığının bilirkişi aracılığıyla saptanması gerekir. Payların denkleştirilmesi için ivaz ilavesi icap ediyorsa onunda bilirkişilerin raporunda belirtilmesi gerekir. Taksim mümkünse fen ehline taksim projesi düzenlettirilir. Taşınmaz Belediye ve mücavir alan hudutları içerisinde ise taksim projesi eklenerek Belediye'den İmar Yasası ve yönetmeliği uyarınca bu taksime imkan olup olmadığı sorulur. Taşınmaz Belediye ve mücavir alan dışındaysa aynı husus İl İdare Kurulundan sorularak saptanır. Taksim tarzında yani taksim projesindeki bölümlerin hangi paydaşa verileceği konusunda taraflar anlaşamazlarsa mahkeme huzurunda kura çekilerek hangi kesimin hangi paydaşa verileceği belirlenir.
OLAYIMIZDA: Dava konusu taşınmazın taksiminin mümkün olduğu keşifte tespit edilip kroki çizilmiş ve taraflar bilirkişilerce düzenlenen 8.7.1997 tarihli rapor ve krokiyi kabul ederek bu şekilde taksim istemişler ve mahkemece de bu yönde karar verilmiş ise de;
Yukarıda belirtilen esaslara göre düzenlenen bu krokinin onay makamı olarak il imar müdürlüğüne gönderilip imara uygun olup olmadığının sorulması gerekirken bu yön üzerinde durulmadan eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi;
Usul ve yasaya uygun bulunmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428. maddesi uyarınca hükmün (BOZULMASINA), istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 19.10.1998 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.