 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/6552
Karar No : 1998/6533
Tarih : 14.7.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE TAHLİYE
- ÖDEME GÜNÜ
KARAR ÖZETİ: Aylık kira parasının ayın hangi gününde ödeneceği hususu sözleşmede kararlaştırılmış olduğıt takdirde; o ayın herhangi bir gününde ödeme yapılmış olması, sözleşmede yazılı ödeme gününe ilişkin özel şartın zımmen ortadan kaldırılması sonucunu doğurmayacağı gibi, belli günde ödeme yapılması da zımmen ödeme gününün değiştirildiği anlamına gelmez. Kiralayanın sözleşmedeki şarta göre istekte bulunması doğaldır.
(6570 s.GKK. m. 7/e)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava iki haklı ihtar nedeniyle kiralananın tahliyesi istemidir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar arasındaki yazılı kira sözleşmesi 1.1.1985 tarihli ve 1 yıl süreli olup kira parasının her ayın 1. günü peşin olarak ödenmesi gerektiği kararlaştırılmıştır. Kira paralarının Ziraat Bankasındaki hesaba ödenmekte olduğu da uyuşmazlık konusu değildir.
Davacı 1.1.1997-1.1.1998 kira yılı içinde 1997 Ocak, Mart, Haziran ayı kira paralarının zamanında ödenmediği, ihtarnamelerin tebliğinden sonra ödendiği her iki tarafın ve mahkemenin kabulündedir. Ancak mahkemece 3 yıllık süre içinde ayın 1 'i ile sonu arasında yapılmış olması hususunda keşide tarihleri itibariyle ihtarnamelerin haklı sayılamıyacağı kabul edilmiştir.
Sözleşmede ayın ilk gününde ödeme yapılması kararlaştırılmış olmasına rağmen o ayın herhangi bir gününde ödeme yapılmış olması sözleşmenin özel şartındaki ödeme günü şartının zımnen ortadan kaldırıldığı sonucunu doğurmayacağı gibi belli günde ödeme yapılması zımnen ödeme gününün değiştirildiği sonucunu doğurmayacaktır. Kiralayanın sözleşmedeki şarta göre istekte bulunması tabidir. Aksine, ödeme gününün zımnen değiştirildiği kabul edilse dahi davacının Ocak kirasına ilişkin ilk ihtarının sözleşmedeki ödeme gününe uyulması yolunda bir hatırlatma olduğu nazara alındığında ondan sonraki iki ihtarın haklılığının kabulünü gerektirir. Bu nedenlerle; davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile red kararı verilmesi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK nun 428. maddesi uyarınca hükmün (BOZULMASINA), istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 14.7.1998 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.