 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E. 1998/4001
K. 1998/4018
T. 11.5.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ORTAKLlĞlN GİDERİLMESİ DAVASI
MÜLKİYETİN ŞEKLİ
KARAR ÖZETİ: Ortaklığın giderilmesi davası açılabilmesi ve bu konuda bir karar verilebilmesi için, paydaşlığın mutlaka müşterek mülkiyet şeklinde olması veya müşterek mülkiyete dönüştürülmesi gerekmez. İştirak halinde mülkiyet sözkonusu ise, iştirakçi tarafların veraset belgesindeki payları gözönünde tutularak hüküm kurulmalıdır.
(743 s. MK. m. 629, 631, 627, 628)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davacılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, altı parça taşınmaz ortaklığının giderilmesi isteğine ilişkindir. Mahkeme davayı reddetmiş ve hüküm davacı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Davacılar vekili; tarafların dava konusu taşınmazlarda paydaş olduklarını, bu yerlerin taksimlerinin mümkün olmadığını ileri sürerek mümkünse taksime, olmadığı taktirde satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmesini istemiştir.
Dava konusu taşınmazların iştirak halinde mülkiyet olarak tapuda kayıtlı oldukları görülmektedir. Ortaklığın giderilmesi davası açılabilmesi ve bu konuda bir karar verilmesi için, paydaşlığın müşterek mülkiyet şeklinde olması veya müşterek mülkiyete dönüşmesi gerekmez. Medeni Kanunun 629 ve 631. maddeleri gözönünde bulundurularak mümkünse taksim olmazsa satışa karar verilmesi, bu araştırma sırasında iştirakçi tarafların veraset belgesindeki paylarının gözönünde bulundurulması icap eder. Bu esaslardan zuhül olunarak yazılı şekilde red kararı verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
Hüküm, bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle hükmün (BOZULMASINA), istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edenlere iadesine, 11.5.1998 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.