 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/1392
Karar No : 1998/1409
Tarih : 24.02.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı Tahliye davasına dair karar Davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava işyeri ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece istem gibi karar verilmiş ve hüküm davalı vekilince temyiz olunmuştur.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık davacıların ileri sürdükleri ihtiyaç iddiasının gerçek ve samimi olup olmadığı noktasındadır. Davacıların mevcut işlerini kiralanana ait her katı 120 m2 genişlikteki zemini ile birlikte 5 katlı binada sürdürdükleri anlaşılmaktadır. Tahliyesi istenen kiralananın 140 m2 den ibaret olduğu saptanmıştır. Kiralananın altındaki zeminin kirada olduğu ve fakat o kiracının bu yeri tahliye edeceği söylenmişse de bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli değildir. Bu itibarla halen 5. kattaki işyerinin kiralanana sığıp sığmıyacağının açıklıkla belirlenmesi, bu arada kiralananın üstün nitelikte olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bu yönde bir inceleme yapılmadan eksik inceleme ile yazılı şekilde tahliye kararı verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 24.2.1998 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.