 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/8239
Karar No : 1997/8526
Tarih : 23.10.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı Tahliye davasına dair karar Davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava 2 haklı ihtar nedeniyle kiralananın tahliyesi isteğine ilişkindir. Mahkeme davayı reddetmiş karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili davalının kira tesbitinden doğan kira fakları nedeniyle 3 kez icra takibine sebebiyet verdiğini bir kira yılında 2 haklı ihtar gerçekleştiğinden kiralananın tahliyesini istemiştir.
Davalı kira borcu bulunmadığını kiraları konutta gönderdiğini ifade ile davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme kira tesbit kararlarından doğan farkların ödenmesi için davacının davalıya bir bildirimde bulunmadığını davalının kararların kesinleştiğini bilemiyeceğini bu hususun davacı tarafından bildirilmesi gerektiğinden davayı reddetmiştir.
Davalı aleyhine yapılan icra takiplerinde sırasıyla 1.5.1992 den 31.7.1995'e kadar 39 aylık 1.5.1993 den 30.9.1995'e kadar 29 aylık ve 1.5.1994'den 31.10.1995'e kadar 18 aylık kira farklarını isteyip davalı her üç takibede itiraz etmeksizin istenen farkları icra dosyasına yatırmıştır. Kira tesbit kararları temyiz edilmeksizin kesinleştiğine ve esasen davalıda kesinleşmeden haberi olmadığı yolunda bir savunmada bulunmadığına göre mahkemenin bu konuyu resen nazara alıp kira farklarından doğan borçların muaccel olmadığını kabul etmesi hatalı olmuştur. Davaya konu haklı ihtar niteliğindeki icra takiplerinde 1.5.1995-1.5.1996 dönemi içinde halen kira farkları bulunduğundan olayda 2 ahklı ihtar olgusu gerçekleşmiştir. Bu nedenle davanın reddi isabetsiz olmakla hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 23.10.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.