 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/7575
Karar No : 1997/8201
Tarih : 20.10.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı Tahliye davasına dair karar Davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava konut ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkeme istem gibi karar vermiş hükmü davalı vekili temyiz etmiştir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık davada ileri sürülen ihtiyaç iddiasının gerçek ve samimi olup olmadığı noktasındadır. Davacı iki kez ameliyat geçirdiğini, halen şehir merkezinden uzak olan kendi evinde oturduğunu şehir merkezinde olan kiralananı satın aldığını, kiralanana ihtiyacı bulunduğunu iddia ederek işbu davayı açmıştır. Davalı ihtiyacın gerçek ve samimi olmadığını davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkeme ihtiyacın varlığını kabul ederek kiralananın tahliyesine karar vermiştir.
Davacının kiralananla aynı vasıfa olan kendisine ait evde oturduğu ihtilafsızdır. 6570 Sayılı Yasa zorunlu ihtiyacı tahliye nedeni olarak kabul etmiştir. Davacı halen kiralananla aynı nitelikte kendisine ait evde oturduğuna göre ihtiyacın varlığından söz edilemez.
Bu durumda sübut bulmayan davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı gerekçe ile davanın kabulü hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 20.10.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.