 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/4108
Karar No : 1997/4278
Tarih : 12.5.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Dava 1 parça taşınmaz ortaklığının giderilmesi isteğine ilişkindir. Mahkemece satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş ve hüküm davalılardan Salih ve Ali K... vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Davada taksim suretiyle ortaklığın giderilmesi istendiğine göre bu istek içinde kat mülkiyeti kurulmak suretiyle ortaklığın giderilmesi isteminin de varlığını kabul etmek gerekir. Hal böyle olunca, öncelikle keşif yapılarak 634 sayılı kat mülkiyeti kanunun 50.maddesi uyarınca binada kat mülkiyetinin kurulup kurulmayacağının araştırılması, şayet bu mümkünse ikinci aşamada aynı yasanın 10.maddesi uyarınca pay ve paydaş adedine göre gerektiğinde ivaz ilavesi de gözönünde tutularak herbir paydaşa veya hisseli kalması konusunda anlaştıkları takdirde anlaşan paydaşlara birer bağımsız bölüm isabet edecek sakilde taksim olanağı bulunup bulunmadığının tesbiti icabeder. Payların denkleştirilmesi, gerektiğinde ivaz ilavesi ve gruplama ortaklar anlaşmazlarsa kura çekmek suretiyle hangi bağımsız bolumun hangi ortağa isabetinin belirlenmesi sadece muristen k d la n taşınmazlar için mümkündür. Yoksa müşterek paydaşların herbiri arsa payına karşılık belirli bir bağımsız bölün almış, onu kullanıyorsa paydaşların diğerinin kullandığı bağımsız bölümde hakkı yoksa ivaz ilavesi, pay denkleştirilmesi,kura çekme gerekmez. O bölümün paydaşa verilmesi icabeder. Bundan sonra aynı kanunun 3.maddesi uyarınca değerle oranlı olarak bağımsız bölümlere arsa payı tahsisi gerekir. Bölümler arsa payı tahsis edilirkende daha önce gelişi güzel verilen zemindeki arsa payları nazara alınmaz. Bu işlemler için bir hukukçu ve iki teknik elemanın bilirkişi olarak seçilmesinde yarar vardır. Bu aşamadan sonra taksimi isteyen tarara kat mülkiyeti kanununun 12.maddesinde sayılan belgeler tamamlattırılır. Ondan sonra arsa payları bu paylara karşılık verilen bağımsız bolüm numaraları ve sahipleri belirtilerek kat mülkiyeti kurulmak suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilir.
Olayımızda Ortaklığının giderilmesi istenilen taşınmaz üzerinde bitişik nizamda inşa olunmuş üçer katlı kargir bina bulunduğu keşten saptanmıştır. Zemindeki dükkanlar dışında kalan katların ayrı bölümler şeklinde olup olmadığı tam anlaşılamamaktadır. Bu hususa açıklık getirmek ve yukarıda açıklanan esaslar üzerinde durularak kat mülkiyeti kurulmak suretiyle ortaklığın giderilmesinin mümkün olup olmadığının araştırılması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken bundan zühul olunması;
Usul ve yasaya uygun bulunmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıdaaçıklanan sebeplerle temyiz itirazlarının kabulü ile H.U.M.K.nün 423.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 12.5.1997 tarihinde oybirliği ile karar verildi.