 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/10260
Karar No : 1997/10497
Tarih : 15.12.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
AKTE AYKIRILIK NEDENİYLE TAHLİYE
ZIMNİ MUVAFAKAT
KARAR ÖZETİ : Kiracı davalının, kiralanana annesi ve kardeşleriyle birlikte girdiği ve evlenerek kiralanandan ayrılana kadar yıllarca kiralananda birlikte oturdukları. sabittir. Kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren devam eden bu olgu sözleşmeye aykırılık olarak nitelendirilemez.
(818 s.BK.m.256)
Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar Davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava sözleşmeye aykırılık nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece, istem gibi karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Davacı vekili, davalının 1.11.1991 başlangıç tarihli kira sözleşmesiyle kiracı olduğunu ancak davalının evlenmek suretiyle kiralananı terk ettiğini, mecurda davalının akit dışı annesi ve kardeşlerinin oturduğunu akde aykırılığın giderilmesi için davalıya ihtarda bulunulduğunu ihtira rağmen aykırılığın giderilmediğini iddia ederek kiralananın tahliyesini istemiştir.
Davalı vekili, kira sözleşmesinin davalı tarafından imzalandığını ancak sözleşmenin başından beri davalının kiralanana annesi ve kardeşleriyle birlikte girdiğini, evlenmek suretiyle kiralanandan ayrıldığı güne kadar da birlikte oturduklarını, kiralayanlar vekili sıfatıyla sözleşmeyi imzalayan Fuat'ın da başından beri bu durumu bildiğini, davacıların bu duruma uzun süre ses çıkarmamalarının zımni muvafakat sayılacağını, akte aykırılığın bulunmadığını davanın reddini savunmuştur.
Taraflar arasındaki 1.11.1991 başlangıç tarihli ve 1 yıl süreli kira sözleşmesi davalı Selma tarafından imzalanmış olmakla beraber davalının kiralanana annesi ve kardeşleriyle birlikte girdiği ve evlenerek kiralanandan ayrıldığı 14.10.1995 gününe kadar birlikte oturdukları davalı tanıklarının beyanından ve tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Bu itibarla kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren devam eden bu olgunun sözleşmeye aykırılık olarak nitelendirilemeyeceği nazara alınarak davanın reddine karar verilmek gerekirken yazılı şekilde tahliyeye karar verilmesi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenle (BOZULMASINA) ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 15.12.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.