 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
Esas No : 1996/3607
Karar No : 1996/3771
Tarih : 16.04.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı Tahliye-Alacak davasına dair karar Davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
KARAR : Dava temerrüt nedeniyle kiralananın tahliyesi ve birikmiş kira alacağının davalılardan tahsili istemlerine ilişkindir. Mahkeme davalılardan Samim hakkındaki davalı kabul etmiş, davalı Erol aleyhine açılan davayı reddetmiş ve hüküm davacı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Davacının temyizi kiracı Samim yönünden verilen tahliye ve alacak kararlarını kapsamadığından adı geçen hakkındaki hüküm temyiz incelemesi dışında tutulmuştur.
Davalı Erol hakkındaki karara yönelik temyize gelince:
20.1.1995 başlangıç tarihli ve 1 yıl süreli sözleşme davacı ile kiracı diğer davalı Samim arasında yapılmış olmakla birlikte davalı Erol kefil olarak sözleşmeye katılmıştır. Bu sözleşme ilk defa yapılmış ve süresi içindeki kiracı borçlarına Erol kefil olduğuna göre bu kefalet geçerlidir. Bu bakımdan adı geçenin kiracının ödenmemiş kira parası yönünden sorumlu olduğunun kabulü icap eder. Bu itibarla alacak davası yönünden davalı Erol hakkındaki davanın da kabulüne karar verilmesi icap ederken aksi görüşle o davalı hakkındaki davanın reddine karar verilmesi usul va yasaya aykırıdır. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davalı Erol hakkındaki kısmının BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 16.4.1996 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.