 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
Esas No : 1996/11111
Karar No : 1996/11275
Tarih : 05.12.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Mahalli Mahkemesi'nden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
KARAR : Dava, feshi ihbar suretiyle kiralananın tahliyesi istemidir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
B.K.'nin 262. maddesi uyarınca aktin feshine ilişkin tahliye isteği 6570 sayılı kanunun 1. maddesi uyarınca hem Borçlar Kanunu, hem de 6570 sayılı yasa kapsamına giren ve bu yasanın 7/b, c, ç maddelerine dayanan tahliye davalarına konu yerler için uygulanır. Bu maddenin tatbiki için aktin süresiz hale dönüşmesi icap eder. Süresiz akitlerde 6 aylık dönemler için üç ay önce davalıya feshi ihbar tebliğ ettirilmesi, o dönemin sonunda da tahliye davasının açılması gerekir. Altı aylık dönemin birinde tebliğ ettirilen ihtar ancak o dönemin sonunda dava açma hakkını verir, daha sonraki dönem koşulları taşıyan feshi ihbar yeterlidir. Başka bir sebep aramaya gerek yoktur. 6570 sayılı yasa kapsamına giren ve süresiz akde konu teşkil eden bu yasanın 7/b,c,ç maddelerine dayanan tahliye davasına konu olan yerler için ise B.K.'nin 262. maddesindeki feshi ihbar sadece dava süresi için önem taşır.
SONUÇ : Aynı kanunun 262. maddesinin son bendine göre menkul şeyler için her istenilen zamanda ve üç gün önce yapılması lazım gelen bir ihbar ile fesih mümkündür. Kira anlaşmasının temeli olmayan basit bir büfeye ilişkin olduğu keşfen saptandığına göre kiralananın menkul niteliğinde kabul edilmesi icab eder. Davadan 3 gün öncesinden daha evvel feshi ihbarda bulunulduğuna göre fesih geçerlidir. Davanın kabulü gerekir. Diğer taraftan kiralananın menkul niteliğinde olmadığı kabul edilse dahi olayda B.K.hasılat kirasına ilişkin 287. maddesinin uygulama yeri bulunmamaktadır. Bunlardan zuhul olunarak davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.