 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E. 1995/2801
K. 1995/2998
T. 20.3.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
TEMERRÜT NEDENİYLE KİRALANANIN BOŞALTILMASI
KİRA BEDELİNİN ÖDENMESİ BİÇİMİ
KARAR ÖZETİ: Temerrüt nedenine dayalı olarak kiralananın boşaltılması davasının kabul edilebilmesi için; kiracıya tebliğ edilen ihtarın yasal koşulları taşıması, istenen kira parasının muaccel olması ve bu kira bedelinin en az verilen otuz günlük süre içinde ödenmemişolması gerekir. Kira parası; götürülüp, kiralayanın ayağında ödenmesi gereken borçlardan Olduğu için, ona götürülerek elden verilmesi veya giderleri kiracıya ait olmak koşulu ile konutta ödemeli olarak gönderilmelidir. Buna uygun olmayan ödemeler yasal değildir. Ancak, taraflar arasında buna aykırı bir ödeme teamülü yerleşmiş ise ona uygun ödeme de geçerli sayılır. Henüz muaccel olmayan kira parası için kiracıya gönderilen ihtarname ile temerrüt oluşmaz.
(818 s. 8K. m. 260)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp, düşünüldü:
Dava, temerrüt nedeniyle kiralananın tahliyesi ve kira alacağının tahsili isteğine ilişkindir. Mahkemece,kiralananın tahliyesine ve alacağın tahsiline karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz olunmuştur.
1- Dosya kapsamına, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerekçelere, davalının kiracı olduğunun yazılı sözleşmeden anlaşılmasına ve ödeme yapılmadığının sabit bulunmasına göre davalının alacak kararına yönelik temyiz itirazları yerinde değildir.
2- BK.nun 260. maddesi uyarınca temerrüt sebebine davalı tahliye davasının kabul edilebilmesi için; kiracıya tebliğ edilen ihtarın yasal şartları taşıması, istenen kira parasının muaccel olması ve bu kira bedelinin en az verilen 30 günlük süre içinde ödenmemiş olması gerekir. Kira parası, götürülüp kiralayanın ayağında ödenmesi gereken borçlardan olduğundan, ona götürülerek elden verilmesi veya masrafı kiracıya ait olmak şartıyla konutta ödemeli olarak gönderilmesi gerekir. Buna uygun olmayan ödemeler yasal değildir. Ancak, buna aykırı bir ödeme teamülü taraflar arasında yerleşmişse, ona uygun ödeme de geçerli sayılır. Kiracı veya kiralayanın temerrüdü bu esaslara göre çözümlenir.
Olayımızda; taraflar arasındaki yazılı kira sözleşmesine göre kira akdi 1.9.1993 başlangıç tarihli ve bir yıl sürelidir. Yıllık kira parasının her yıl peşin ödenmesi gerektiği hususunda bir uyuşmazlık mevcut değildir. Bu durumda peşin ödenmesi gereken kira bedelinin, yıllık kiranın başlamasından itibaren üç gün içinde ödenmesi icap eder. Oysa davacı, 1.9.1994 keşide tarihli ihtarnamesi ile kira parasının ödenmediğinden bahisle istekte bulunmuştur. 0 tarih itibariyle borcun henüz muaccel olmadığı ortadadır. Bu yüzden tahliye davasının reddine karar verilmesi gerekirken kabulü hatalı olmuştur. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ: Yukarıda birinci bentte yazılı nedenlerle hükmün alacağa ilişkin kısmının (ONANMASINA) ikinci bentte yazılı nedenle tahliyeye ilişkin kısmının (BOZULMASINA), onarlan kısım için temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına, 20.3.1995 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.