 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E. 1994/9209
K. 1994/9664
T. 5.10.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
TAŞINIR MALLARIN ORTAKLIĞININ
GİDERİLMESİ DAVASINDA MÜLKİYET
KARİNESİ
MÜLKİYET UYUŞMAZLIĞI VE MULKİYETİN TESBİTİ GEREĞİ
GÖREVLİ MAHKEME
KARAR ÖZETİ: Taşınır malların ortaklığının giderilmesinde, malı elinde bulunduran onun maliki sayılır. Dava olunan malların kıymeti Sulh Hukuk Mahkemesinin görevini aşıyorsa, zilyet olmayan paydaşa görevli mahkemede dava açarak, bu malların ortak miras bırakana ait olduğunu tesbit ettirmesi için süre verilmesi gerekir.
(743 s. MK. m. 631, 898)
(1086 s. HUMK. m. 566, 567)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan izalei Şuyuu davasına dair karar, davacılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, taşınır mal ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkeme, davayı reddetmiş: hüküm, davacı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Taşınır malların ortaklığının giderilmesinde, malı elinde bulunduran onun maliki sayılır. Zilyet olmayan paydaş o mal üzerinde hak iddia ettiğine göre, hakkı olduğunun isbatı için görevli mahkemeye dava açması gerekiyorsa, O davayı açma külfeti zilyet olmayan paydaşa ait olacaktır. Tabiatıyla HUMK. nun 567. maddesindeki süre de o paydaşa verilecektir.
Olayımızda; "Ortaklığın giderilmesi istenilen canlı hayvanların tarafların murisi Mehmet'e mi, yoksa davalı Hüseyin'e mi ait olduğu uyuşmazlık konusudur. Bu malların Hüseyin'in zilyetliğinde olduğu anlaşılmaktadır. Tümünün kıymetinin Sulh Hukuk Mahkemesinin görev sınırını aştığı ortadır. Bu durum ve yukarıda açıklanan esaslar çerçevesinde malların murise ait olduğunu tespit için dava açmak üzere, davacı tarafa mehil verilmesi gerekirken, şahit dinlenmesi suretiyle yazılı şekilde hüküm kurulması usül ve yasaya aykırıdır. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulu ile HUMK.nun 428. maddesi uyarınca hükmün (BOZULMASINA), istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 5.10.1994 tarihinde oybirliğiye karar verildi.