 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E. 1994/7920
K. 1994/8131
T. 12.9.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KİRALANANIN BOŞALTILMASI DAVASI
DAVA AÇMA HAKKI VE SÜRESİ
KARAR ÖZETİ: 6570 sayılı Yasanın 7/d maddesi hükmü, taşınmazı iktisap eden şahsa, bu. yeri olduğu gibi ihtiyacında kullanma koşulu. ile maddedeki şartlar yerine getirilmek kaydıyla dava hakkı verir. Yeni malikin, bu maddedeki sürelerden yararlanarak inşaat veya esaslı tadilat ve onarım nedenine dayanarak dava açmak hakkı yoktur. Yeniden inşaat, onarım veya tadilat bedeline dayalı davaların, aynı Yasanın 7/ç maddesi uyarınca kira sözleşmesindeki sürenin bitiminde açılması zorunludur.
(6570 s.GKK. m. 7/d, 7/ç)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, iktisap ve esaslı tadilat tamirat nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkeme, davayı kabul etmiş; hükmü, davalı vekili temyiz etmiştir.
Davacı vekili; müvekkilinin, kiralananda esaslı tamirat ve tadilat yaparak pansiyon olarak kullanacağını ileri sürerek, 6570 sayılı Yasanın 7/d maddesindeki sürelerden yararlanarak açmış olduğu işbu dava ile kiralananın tahliyesini istemiştir.
Davalı; kiracı olmadığını, yeni malikin 7/ç maddesi gereğince dava açamıyacağını, davanın reddini savunmuştur.
Dosya içerisindeki belgelerden davalının kiracı bulunduğu anlaşılmakla, davalı aleyhine bu davanın açılmasında bir usulsüzlük yoktur. Bütün sorun, yeni malikin 6570 sayılı Yasanın 7/d maddesindeki sürelerden yararlanarak aynı Yasanın 7/ç maddesi gereğince tahliye isteyip istemeyeceği noktasında toplanmaktadır.
Davanın hukuki dayanağını teşkil eden 6570 sayılı Yasanın 7/d maddesi, taşınmazı iktisap eden şahsa bu yeri olduğu gibi ihtiyacında kullanma şartı ile maddedeki şartlar yerine getirilmek kaydıyla dava hakkı verir. Yeni malikin bu maddedeki sürelerden yararlanarak inşaat veya esaslı tadilat ve tamirat nedenine dayanarak dava açma hakkı yoktur. 'Yeniden inşaat, tamirat veya tadilat nedenine dayanan davaların, aynı Yasanın 7/ç maddeleri uyarınca kira akdinin hitamında açılması zorunludur. Davada sözleşmeye dayanılmadığına göre, davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde kabul kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi uyarınca (BOZULMASINA), istek halindepeşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 12.9.1994 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.