 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E. 1993/6042
K. 1993/6257
T. 25.5.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
SATINALMA VE İHTİYAÇ NEDENİYLE
TAHLİYE
PAY SATIN ALAN İHTİYAÇUNIN ORTAKLIĞA KABUL
TARİHİ
KARAR ÖZETİ : Kooperatif pay satın alma sebebine dayalı ihtiyaca binaen tahliye için, kooperatif ortaklığına kabul tarihinden itibaren bir ay içerisinde ihtar çekilip, ihtar tebliğinden itibaren altı ay içinde dava açmak gerekmektedir.
(6570 s. GKK. m. 7/ç)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, yeniden iktisap ve mesken ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkeme, davayı kabul etmiş; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili dava dilekçesinde; dava konusu yen 1.6.1990 tarihli devir senedi ile satın aldığını, kiralananı kızı Fadime'nin ihtiyacına tahsis edeceğini belirterek tahliyesini istemiştir.
Davalı vekili, ihtiyacın samimi olmadığını savunmuştur.
Davacı, 1.6.1990 tarihli devir senedi ile dava konusu yapılan Ankara Sincan yerleri TOH-SAN Yapı Kooperatifi'ndeki payı iktisap etmiştir ve bu devir senedindeki iktisaba göre bir ay içerisinde ihtar tebliğ ettirerek ihtiyaca davalı bu davayı açmıştır. Dosyaya sonradan ibraz edilen 30.11.1990 tarihli sözü edilen kooperatif yönetim kurulunun kararına göre, davacının eski ortaklardan Feyyaz oğlundan kooperatifteki hissesini noter senediyle devir almış olmasına rağmen, kooperatif yönetim kurulunun 30.11.1990 tarihinde alınan 54 numaralı kararla ortaklığın kabulüne karar verildiği anlaşılmaktadır. Ortaklığın kabulü ile ilgili işlem mülkiyetin geçmesini sağlayan bir işlem niteliğindedir. Daha önce noterden devir senedinin yapılmış olması kooperatif üyeliğinin naklini temin eden ve 6570 sayılı Yasanın 7/d maddesinde ifadesini bulan iktisap niteliğinde değildir. Bu itibarla, ortaklığın kabulüne karar verildiği 30.11.1990 tarihinden itibaren bir ay içinde ihbar tebliği ve bu tarihten altı ay sonra dava ikamesi gerekirken, noter senedindeki devir tarihi nazara alınmak suretiyle açılan dava süresinde değildir. Süre yönünden davanın reddine karar vermek gerekirken, açılan davanın süresinde kabulü ile tahliye kararı verilmesi hatalı görüldüğünden hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ :Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428. maddesi uyarınca hükmün (BOZULMASINA), istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 25.5.1993 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.