 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E. 1993/2446
K. 1993/3235
T. 11.3.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ
BİRDEN FAZLA ORTAK TAŞINMAZ
KARAR ÖZETİ Birden fazla taşınmazın, ortaklığının giderilmesine konu edilmesi halinde, taşınmazlar birbirine bitişik olsalar dahi, tapuda birleştirme suretiyle bir tek taşınmaz durumu yaratılmadan taşınmazlardan birinin bir paydaşa, diğerinin diğer paydaşlara verilmesi suretiyle taksim, tüm tarafların o konuda uyuşmazları, sulhe varmaları ile mümkündür.
(743 s. MK. m. 628)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan izaleyi şuyu davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, beş parça taşınmaz ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, paydaşlara ayrı ayrı taşınmazlar verilmek ve bir kısım payların iptali suretiyle karar verilmiş ve hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Ortaklığın giderilmesi davası; paydaşlar arasında taksim hususunda anlaşma ve tapuda o yolda işlem yapılması imkanı bulunmayan taşınmazın ortaklığının aynen taksim suretiyle, bunun mümkün olmaması halinde satış yolu ile paydaşlığın giderilmesi için başvurulan bir dava türüdür. Bu dava yolu ile ortak mülkiyet konusu olan taşınmazın ortaklığının giderilmesi mümkün olup, dava konusu edilen ortak taşınmazın birden fazla olması tüm taşınmazların birarada değerlendirilmesine imkan vermez. Birden fazla taşınmazın ortaklığın giderilmesine konu edilmesi halinde, taşınmazlar birbirine bitişik olsalar dahi, tapuda birleştirme suretiyle bir tek taşınmaz durumu yaratılmadan taşınmazlardan birinin bir paydaşa diğerinin diğer paydaşlara verilmesi suretiyle taksim tüm tarafların o konuda uyuşmaları, sulhe varmaları ile mümkündür. Olayımızda taşınmazların ayrı ayrı bir veya birkaç paydaşa verilmesi ve o şekilde uyuşmazlığın sonuçlandırılması yolunda sulh olmadıkları açıkça anlaşılmaktadır. Öyle ise her taşınmazın ayrı olarak taksiminin kabil olup olmadığının araştırılması, kabilse o şekilde taksimin imar mevzuatına uygun olup olmadığının onay makamından sorulması ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, bu esaslardan zuhül olunarak yazılı şekilde bir kışım paydaşların paylarının iptali şeklinde karar verilmesi hatalı olmuştur. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün (BOZULMASINA), istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 11.3.1993 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.