 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1991/5218
K: 1990/5524
T: 25.04.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava işyeri ihtiyacı nedeniyle kiralanın tahliyesine ilişkindir. Mahkeme davayı reddetmiş, hükmü davacı vekili temyiz etmiştir.
Davacı Müfide davalı ile yaptığı 1.3.1982 başlangıç tarihli ve 1 yıl süreli sözleşmeye dayanarak 20.3.1990 tarihinde açtığı bu dava ile taşınmazın tahliyesini istemiştir.
Davalı dava konusu taşınmazın mülkiyetinin müşterek olduğunu, diğer paydaşların da dava açması gerektiğini, davacının tek başına dava açamayacağına öncelikle savunmuştur.
Gerçekten dava konusu yer 1.3.1982 başlangıç tarihli 1 yıl süreli kira aktiyle kiralanın tamamı davalıya kiralamıştır. Bu kira aktinden sonra diğer paydaş Muhibbe ile aynı başlagnıç tarihli ve süreli bir kira aktiyle taşınmazın yarısının da davalıya kiralandığı, ilk kira aktine muvafakat ettiği, ancak kira parasının yarısının kendisine ödenmesinin bu sözleşmeyle de kabul ve kararlaştırıldığı görülmüştür.
Kira akti mücerret karşılıklı borç doğuran akitlerden olup kiralayan için mülkiyet şartı aranmaz. Bu başkasının malını diğer birisi de kiraya verebilir ve 6570 sayılı yasa ve B.K.nunda kiralayanın genelde müstakilen dava açması kabul edilmiştir.Bu nedenle davacı Müfide'nin taşınmazı sonradan kiralayan olarak dava açmasında bir usulsüzlük yoktur.
İştirak halinde mülkiyetle müşterek mülkiyetteki birlikte veya M.K. 624. maddeye göre pay paydaş çoğunluğu sebebiyle düşünülmesi gereken mecburi dava arkadaşlığında Mufide tarafından açılan davaya muvafakat verdiğine göre böylece de mecburi dava arkadaşlığı tamamlanmış olmatktadır. Muhibbe'nin davaya muvafakattan sonra vazgeçmesi dava ehliyetini etkilemez. Bu nedenle davanın esasının incelenmesi gerekirken sıfat yokluğundan davanın reddi isabetli görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMk.nun 428. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, 25.4.1991 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.