 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1991/2724
K: 1991/3581
T: 14.03.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- NÜFUS KAYDININ DÜZELTİLMESİ
ÖZET:1587 sayılı Nüfus Kanununun 46. maddesinin 1. fıkrasında; yaş, ad ve soyadı ile diğer kayıt düzeltme davalarının ilgilisinin oturduğu yer asliye hukuk mahkemesinde, C. Savcısı ve nüfus başmemuru veya nüfus memuru huzuru ile görülüp karara bağlanacağı öngörülmüştür. Bunlar muhakemenin rüknü, yani aslı teşekkülü olarak kabul edilmiştir. Bu sebeple duruşmada hazır bulunmaları zorunludur. Bunların yokluklarında duruşma yapılamaz. Nüfus Kanununun 47. maddesinde; meslek, sanat ve din değişikliklerinin bu Kanunun 43. maddesi gereğince nüfus kütüklerine yazılması gerektiğinde bunlar sadece dayanağı belgede kalmış ise ilgilinin bağlı bulunduğu daire, kurum veya iş yerinden köy veya mahalle ihtiyar heyetinden alacakları ilmuhaber üzerine en büyük mülkiye amirinin emri ile nüfus memurları tarafından aile kütüklerine işleneceği hükme bağlamıştır. Din değişikliği böyle idarı bir işleme tabi tutulduğu halde hükümde yer alması yasanın bu hükmüne aykırıdır.
(1587 s. Nüfus K. m. 43, 46/1, 47)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yaş tashihi davasına dair karar, C. Savcısı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, nüfus kaydının düzeltilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, davayı kabul etmiş, karar C. Savcısı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı (B.D.), isminin (M.S.H.) olarak değiştirilmesini; Hristiyan Dimici'de islam olarak değiştirilmesini istemiş, mahkeme her iki istemi de kabul etmemiştir.Ancak:
1) 1587 sayılı Kanununun 46. maddesinin 1. fıkrasında; yaş, ad ve soyadı ve diğer kayıt düzeltme davalarının ilgilisinin oturduğu yer asliye hukuk mahkemesinde C. Savcısı ve Nüfus Başmemuru veya Nüfus Memuru huzuru ile görülüp karara bağlanacağını öngörmüştür. C. Savcısı ve Nüfus Başmemuru veya Nüfus Memuru muhakemenin rüknü, yani aslı teşekküllü olarak kabul edilmiştir. Bu sebeple duruşmada hazır bulunmaları zorunludur. Bunların yokluklarında duruşma yapılamaz. 6.2.1991 gün, 1991/3-31 esas sayılı Hukuk Genel Kurulu kararı da bu doğrultuda oluşmuştur. Oysa; yargılamanın, Nüfus Başmemuru veya Nüfus Memuru hazır bulunmadan duruşma yapıldığı görülmüştür ki, bu kanuna aykırıdır.
2) Yine Nüfus kanununun 47. maddesinde; meslek, sanat ve din değişikliklerinin bu konunun 43. maddesi gereğince nüfus kütüklerine yazılması gerektiğinde, bunlar sadece dayanağı belgede kalmış ise ilgilinin bağlı bulunduğu daire, kurum veya iş yerinden, köy veya mahalle ihtiyar heyetinden alacakları ilmuhaber üzerine en büyük mülkiye amirinin emri ile nüfus memurları tarafından aile kütüklerine işleneceği hükme bağlanmıştır. Din değişikliği böyle idarı bir işleme tabi tutulduğu halde hükümde yer alması yasanın bu hükmüne aykırı görüldüğünden kararın bu nedenlerle bozulması gerekmiştir.
Sonuç:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, istek halinde peşin alanın temyiz harcının temyiz edene iadesine, 14.3.1991 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.