 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1991/12602
K: 1991/13122
T: 31.10.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Dava akde aykırılık nedeniyle kiralananın tahliyesi isteminden ibarettir. Mahkeme davayı reddetmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Davacı işyeri olarak kiralanan taşınmazın konut olarak kullanıldığını akde aykırılığın giderilmesi için ihtar gönderildiğini verilen süreye rağmen bu aykırılığın giderilmediğini ileri sürerek kiralananın tahliyesini istemiştir.
Davalı davacının daha önce mal sahiplerine vekaleten dava açtığını o davanın davacı sıfatı yönünden reddedilmekle beraber henüz kesinleşmediğini derdest bulunduğu itirazını ileri sürmüş iddianın aslınıda kabul etmemiştir.
Mahkeme derdestlik itirazı ile beraber davacının aktif dava sıfatının yokluğunu kabul ederek davayı reddetmiştir.
Önceki davanın davacı tarafından taşınmazın maliklerine vekaleten açtığı oysa kira aktinin vekil sıfatı ile değil doğrudan doğruya kiralayan olarak imza edildiği kabul edilerek aktif dava sıfatından davanın reddedildiği ve henüz tebliğ işlemleri yapılıp kesinleşmediği görülmüştür.
Derdestlikten bahsedilmek için yeni davanın taraflarının müddetinin, akdin konusunun ve dava sebebinin tıpkı usulün 237. maddesindeki unsurların aynı olması icapeder. Oysa davacı ilk davayı maliklere vekaleten açmış başka bir ifade ile ilk dava taşınmazın malikleri tarafından açılmıştır. Her iki davada davacılar değişiktir. Taraflarda aynilik yoktur.
Bu nedenle henüz kesinleşmemiş evvelce açılmış davanın derdestliği esas alınması hatalıdır.
Davacının maliklerden vekaletnamesinin bulunmamasıda davacı sıfatına etkili değildir. Zira davacı kira akdinde kiralayan ve akti yapan durumundadır. Diğer tahliye davalarında olduğu gibi sadece aktin tarafları için borç doğuran kira aktinin feshi ve tahliyesi çoğu kez kiralayan tarafından açılabilir. Bu nedenlerle davanın yazılı sebeplerle reddi isabetli görülmediğinden esası incelemek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.'nun 428. maddesi gereğince hükmün BOZULMASINA, 31.10.1991 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.