 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E:1990/11289
K:1990/11711
T:05.01.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
* ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ
ÖZET : 3194 sayılı İmar Kanununun 16. maddesinde; taşınmazların tevhid ve ifrazının onaylanması belediye ve mücavir alan içinde kalan yerler için belediye encümenleri, diğer yerler için de İl İdare Kurulları yetkili kılınmıştır. Aynı maddenin ikinci fıkrasında, onaylama için 30 günlük müddet tanıdıkları sonra tescil için de 15 günlük süre tanınmış ve tapuya bildirme yükümlülüğü getirilmiş olup tapu dairesinin de bu işlemi bir ay içinde sonuçlandırılması öngörülmüştür. Aynı maddenin sonunda da, tarafların rızası ile veya mahkeme kararı ile şuyuun izalesi yukarıdaki hükümlere tabi tutulmuştur.
(3194 s. İmar K. m. 16)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan Tahsin tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, belediyece şuyulandırılmasına karar verilen taşınmazların ortaklığının giderilmesi, istemidir. Mahkemece, taşınmazlardaki ortaklığın satılarak giderilmesine karar verilmiş, hüküm, davalılardan Tahsin vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı belediye encümeninin 16.12.1988 tarihli kararı ile şuyulandırılan taşınmaz üzerindeki ortaklığın giderilmesini istemiştir.
Davadaki uyuşmazlık, tamamen 3194 sayılı İmar Kanununun 16. maddesine ilişkindir. Bu maddede, taşınmazların tevhid ve ifrazının onaylanması belediye ve mücavir alan içinde kalan yerler için belediye encümenleri, diğer yerler için de İl İdare Kurulları yetkili kılınmıştır. Aynı maddenin ikinci fıkrasında, onaylama için 30 günlük müddet tanındıkları sonra tescil için de 15 günlük süre tanınmış ve tapuya bildirme yükümlülüğü getirilmiştir. Tapu Dairesinin de bu işlemi bir ay içinde sonuçlandırması öngörülmüştür. Aynı maddenin sonunda da, tarafların rızası ile veya mahkeme kararı ile şuyuun izalesi yukarıdaki hükümlere tabi tutulmuştur. Bu nedenle, maddede yazılı işlemler ve özellikle tapuya bildirilip şuyulu parsel kayden teşekkül ettirilmeden şuyunun izalesine karar verilmesi hatalı görüldüğünden hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428. maddesi uyarınca hükmün (BOZULMASINA), istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 5.1.1990 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.