 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1989/7800
K: 1989/9864
T: 31.05.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava işyeri ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi isteminden ibarettir. Mahkeme istem gibi karar vermiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili, müvekkilinin oğlu Emin S.'nın kiralananda serbest bilgisayar programcılığı yapacağı iddiasıyla tahliye iddiasında bulunmuştur.
Davalı vekili, dava konusu yerin mesken olduğunu, işyerine dönüştürülemeyeceğini, davacının müvekkiline gönderdiği 14.12.1986 tarihli mektubunda kira bedelinin arttırılmasını istediğini, bunun da ihtiyacın gerçek ve samimi olmadığını gösterdiğini, davacının oğlunun resmi her şirkette çalışıp işi olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
Davacının oğlu Emin S.'nin halen mühendis olarak bir kamu kuruluşu olan BOTAŞ A.Ş.'de çalıştığı dinlenen davacı tanıklarının beyanlarından anlaşılmış, ihtiyaçlının çalıştığı bu işyerinden ayrıldığı iddia ve ispat edilmemiştir. Bu itibarla ihtiyacın doğduğundan bahsedilemez. 6570 sayılı yasa zorunlu ihtiyacı tahliye nedeni kabul ettiğinden halen resmi kuruluşa ait bir işte çalışan ve bu yerden ayrılmayan ihtiyaçlının ihtiyacının doğmadığının kabul edilmesi gerekir. Ayrıca taşınmazın konut olarak kullanıldığı ve tapuda da konut olarak kayıt bulunduğu anlaşılmış ve bu hususa da karşı çıkılmamış bulunduğundan 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 24 üncü maddesi gereğince kat malikleri kurulunun ittifakla verdikleri bir karar da ibraz edilmemiştir. Bilgisayar programcılığı işi pazarlamayı da gerektirdiğinden bu işlemin sadece büro olarak kullanılacağı iddia edilen bir yerde icrası da mümkün değildir.
Yukarıda belirtilen nedenlerle ihtiyacın doğmadığı, gerçek ve samimi olmadığı hususları nazara alınarak davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı gerekçe ile tahliye kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK.'nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA 31.5.1989 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.