 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E:1989/12389
K:1989/15269
T:18.10.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ŞUFALI PAY
- İPTAL VE TESCİL
ÖZET : Hak düşürücü sürenin geçirildiği savunmasının kanıtlama (ıspat) yükü davalıya aittir. Davacının tapudaki pay şeklindeki satıştan yararlanarak önalım (şuf'a) hakkını kullanması objektif iyiniyet kuralları ile bağdaşmaz.
(743 s. MK. m. 2, 658, 659)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan şuf'a davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, şufalı payın iptal ve tescili isteğine ilişkindir. Mahkeme davayı red etmiş, hükmü davacı vekili temyiz etmiştir.
Davacı vekili, müvekkilinin 1057 parsel numaralı taşınmazda paydaş olduğunu bir kısım payını 9.9.1985 tarihinde davalı Mustafa'ya sattığını, Mustafa'nın da aldığı bu payı 24.9.1986 tarihinde Ali, Ali'nin de 20.1 1988 tarihinde Ömer'e sattığını, Ömer'e yapılan bu satışı dava açmadan bir hafta önce öğrendiğini ileri sürerek, şuf'alı payın iptal ve tescili için her üçü hakkında dava açmıştır. Davalılardan Ömer taşınmazın ilk malikinin davacı olduğunu, taşınmazı 43 parsele ayırıp bu parsellerden bir kısmını üzerinde bıraktığını, geri kalanı değişik tarihlerde muhtelif kişilere sattığını, 28 numaralı parseli Mustafa'ya, sattığını Mustafa'dan Ali aldığını, Ali'nin de kendisine sattığını, hak düşürücü sürenin geçirildiğini savunmuştur. Davacı taksim savunmasına karşı çıkmamıştır. Mahkeme Mustafa ve Ali hakkındaki davanın dava tarihinde üzerlerinde pay kaydı bulunmadığı, Ömer hakkındaki davanın da hak düşürücü süre geçirildiğinden bahisle red etmiştir. Hak düşürücü sürenin geçirildiği savunmasını ispat yükü davalı Ömer'e aittir. Mahkemenin bu konudaki delillerini davalı Ömer'den isteyerek toplanması, davacının mukabil delilleri varsa onunda incelenmesi sonucuna göre bir karar vermek gerekirken noksan inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir. Ancak davacı taksim savunmasına karşı çıkmamıştır. Her ne kadar tapuda pay satışı yapılmış gözükmekte isede Ömer arz üzerinde belli bir kesim satın almıştır. Davacının tapudaki pay şeklindeki satıştan yararlanarak şuf'a hakkını kullanması Medeni Kanunun 2. maddesinde yazılı objektif iyiniyet kuralları ile bağdaşmayacağından sonucu doğru olan hükmün bu gerekçe ile onanması gerekmiştir.
Sonuç : Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan gerekçe ile (ONANMASINA) ve temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına, 18.10. 1989 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.