 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1988/9907
K: 1988/15158
T: 24.10.1988
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Mahalli Mahkemesin'den verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı Tahliye davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava oğulun konut ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkeme davayı kabul etmiş, hükmü davalı temyiz etmiştir.
6570 sayılı yasanın 7/b-c-ç maddelerine dayanan tahliye davasının anılan yasa maddeleriyle İİK. 272. maddesinin kıyasen uygulanması ve yerleşmiş içtihatlar uyarınca kira akdinin hitamını takip eden bir ay içinde açılması gerekir. Daha önce veya bir aylık dava açma süresi içinde tahliye iradesi kiracıya bildirilmişse bu irada açıklaması süreyi koruyacağından bu bildirimi takip eden dönemin sonuna kadar dava açma hakkı saklı tutulmuş sayılır. Bu gibi durumlarda aktin başlangıcı olan ayın kirasının ihtiyazı kayıtlı alınıp alınmaması önemli değildir. Bu cihet kamu düzenine ilişkin olduğu için davalı tarafça ileri sürülme şartı aranmaksızın mahkemece kendiliğinden nazara alınması gerekir.
Davanın süresince açılıp açılmadığının tesbiti için öncelikle aktin başının süresinin böylece eriş tarihinin bilinmesi icabeder. Davacının bu tarihleri bildirmesi gerekir. Davalı karşı çıkarsa bu cihetin bir hadise olarak çözünlenmesi bu konuda tanık dahil taraf delillerinin toplanması gerekir.
Sözleşmede tahliye isteği halinde belirli bir süre önce kiracıya bu isteğin ihbar edilmesi şart koşulmuşsa ona uyulmak gerekir. Bu ihbarın yazılı yapılması öngörülmemişse sözlü yapılması da mümkündür. Ancak davacının bunu ispat etmesi icabeder.
Olayımızda; davacı davalının kiralananda 5 yıldan beri sözlü kira akdi ile oturduğundan bahisle, ihtiyaç nedeniyle taşınmazın tahliyesini istemiş, akdin başlangıcı ve süresi hakkında bir beyanda bulunmamıştır. Öncelikle davacının bu hususta beyanının alınması yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde araştırma yapılması dava süresinde ise işin esasının incelenmesi aksi halde davanın süre yönünden reddedilmesi icap ederken bu husus üzerinde durulmadan yazılı şekilde tahliye kararı verilmesi usul ve kanuna aykırı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 24.10.1988 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.