 |
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1988/15482
K: 1989/88
T: 16.01.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan izale-i şuyu davasına dair karar davalılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava bir parça taşınmazdaki ortaklığın giderilmesi davası olup mahkeme satış sureti ile ortaklığın giderilmesine karar vermiş, karar davalılar tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
Satış suretiyle ortaklığın giderilmesi davalarında taşınmaz üzerinde bulunan bina, ağaç, vesaire gibi muhdesatın aidiyeti ihtilaflı olup bunu üzerinde bazı paydaşlar hak iddia ediyorsa ve bu ihtilafın öncelikle hallini istiyorsa bu takdirde muhdesatın değeri esas alınarak Sulh Mahkemesinin görev alanına giriyorsa sorunun hadise olarak sulh mahkemesinde çözümlenmesi, aksi halde hak idida eden paydaşa görevli mahkemede dava açmak üzere HUMK'nun 567. maddesi uyarınca 10 günlük yasal süre verilmesi gerekir. Yasadan doğan bu süre kesin olup azaltılıp çoğaltılamaz. Bu süre içinde dava açılırsa sonucu beklenir. Şayet açılmazsa mahkeme ihtilaf yokmuş gibi davaya devam eder.
1 - Olayımızda: Dava konusu taşınmaz üzerindeki evin davalıların murisi tarafından yapıldığı ileri sürülmüş, bu konudaki uyuşmazlığın giderilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesinin 986/447 esasında davanın görülmekte olduğu bildirilmiştir.
Bu davanın sonucu beklenmeden taşınmazın muhdesatla birlikte satılmasına ve satış bedelinin payları oranında taksimine karar verilmesi doğru değildir. 2 - Binanın davalıların murisine ait olduğu takdirde bina ve arsa değerlerinin taşınmazın toplam değerin oranının saptanması ve satış bedelinden binaya isabet eden miktarın veraset belgesindeki payları oranında davalılara, arsaya isabet eden miktarın ise tapu ve veraset belgesindeki payları oranında davacı ve davalılara tevziine karar verilmesi gerekir.
Bu nedenlerle usul ve yasaya aykırı olan hükmün bozulması icabetmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK'nun 428. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA 16.1.1989 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.