 |
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
E: 2001/27569
K: 2001/25595
T: 6.12.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KAMULAŞTIRMA YOLU İLE İRTİFAK HAKKI TESİSİ
- ELATMANIN ÖNLENMESİ DAVASI
- TAZMİNAT DAVASI
ÖZET : Davalı idarenin taşınmazların kullanımına engel olunmayacak şekilde telefon ve telgraf hattı geçirme hakkı vardır. Taşınmazlar imar parseli olmayıp kadastro parseli olduğundan üzerinde yapılaşma yoktur. Tarım arazisi olarak kullanılabileceğinden, elatmanın önlenmesi davasının reddine karar verilmesi gerekir.
Ayrıca; davacının taşımazındaki bir adet armut ağacının davalı idarece kesildiğinden zararın tahsiline de karar verilmesi gerekir.
(406 s. Tel. K. m. 14)
(2942 s. Kamulaştırma K. m. 4,11)
Taraflar arasındaki davacıya ait taşınmazlar içerisinde telefon direkleri dikmek ve telefon kablosu geçirilmesi sebebiyle taşınmaza vaki müdahalenin meni, uğranılan zararın tazmini ve telefon direkleri ile kabloların kaldırılması istemi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın reddine dair verilen hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, davacıya ait taşınmazlar içerisinde telefon direkleri dikmek ve telefon kablosu geçirilmesi sebebiyle taşınmaza vaki müdahalenin meni uğranılan zararın tazmini ve telefon direkleri ile kabloların kaldırılması istemine ilişkindir.
406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanununun 14. maddesine göre davalı idarenin taşınmazların kullanımına engel olunmayacak şekilde telefon ve telgraf hattı geçirme hakkı mevcuttur.
Dava konusu taşınmazlar, Kadastro parseli olarak tapuda kayıtlıdır, imar parseli durumuna dönüşmemiştir. Bu durum itibarı ile dava konusu taşınmazlar üzerinde yapılaşma olanağı mevcut olmayıp, ancak tarım arazisi olarak kullanılabilir.
Tarım arazisi olarak kullanılmasını engelleyici bir el atmada mevcut olmadığından, el atmanın önlenmesi davasının reddine karar verilmesinde bir isabetsizlik görülmemiştir. Ancak;
Davacının taşınmazı üzerinde bulunan bir adet armut ağacının davalı idare tarafından kesilmesi nedeniyle zararın tahsili hususunda davanın kabulüne karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi,
Doğru görülmemiştir.
Davacı vekilinin temyiz itirazları yerinde görüldüğünden hükmün açıklanan nedenle HUMK'nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istenildiğinde ödeyene geri verilmesine. 6.12.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.