 |
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
Esas No: 2000/201
K: 2000/1065
Tarih : 3.2.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İDARİ PROJENİN UYGULANMASI
TAZMİNAT DAVASI (ZARAR-ZİYAN)
İDARİ YARGININ GÖREVİ
Karar Özeti: Tazminat talebine konu edilen zarar ve ziyan idarenin projesine uygun olarak yaptığı işlemlerden kaynaklanmakta olup davaya bakmak idari yargının görevi içindedir. Davanın görev yönünden reddine karar verilmesi gerekir.
(YİBK., 11.2.1959 tarih ve 1958/17-1959/15 s.)
(YİBK., 16.5.1956 tarih ve 1/6 s.)
(1086 s. HUMK. m. 7, 27)
Taraflar arasındaki kamulaştırmasız el atılan yer bedelinin tahsili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı idare vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü.
Davaya konu teşkil eden binanın bulunduğu zemin davalı idare tarafından kısmen kamulaştırılmıştır. Davalı idarenin kamulaştırma dışında kalan bölüme fiilen el atması mevcut değildir. Kamulaştırılan kesimde idarenin hafriyat yapması sebebiyle kamulaştırma dışında kalan binada çatlaklar husule gelmiş davacı bu zararın tazminini talep etmiştir.
Tazminat talebine konu edilen zarar ve ziyan idarenin projesine uygun olarak yaptığı işlemlerde kaynaklanmak da olup 11.2.1959 tarih ve 1958/1 7-1959/15 sayılı İçtihadı Birleştirme kararı uyarınca davaya bakmak idari yargının görevi içindedir. Dava dilekçesinin görev yönünden reddi yerine işin esasına girerek hüküm kurulması,
Doğru görülmemiştir.
Davalı idare vekilinin temyiz itirazları yerinde görüldüğünden hükmün açıklanan nedenle HUMK'un 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA) ve peşin alınan temyiz harcının istenildiğinde ödeyene geri verilmesine, 3.2.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.