 |
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
E. 1998/5520
K. 1998/7531
T. 14.5.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN ARTIRILMASI
KISMİ KAMULAŞTIRMA
KARAR ÖZETİ: Taşınmaz, sulanmayan tarım arazisi iken sulama kanalı geçirilmek amacıyla kısmi olarak kamulaştırılmışsa, arta kalan kesimde değer artışı olacağı doğaldır. Esasen, Daire'ye intikal eden dava dosyalarında da, her iki arazi arasındaki değer farkı % 30'u bulmaktadır.
Bu sebeple, mahkemece kendiliğinden hesaplama yapılmak, değer artışı nedeniyle indirilecek miktarın toplam bedelin % 50'sini geçemeyeceği de düşünülmeli, bedel farkı tespit edilerek kamulaştırma bedeli de fazla artırılmamalıdır.
(2942 s. Kamulaştırma K. m. 11/f, 12)
(3402 s. Kadastro K. m. 14)
Taraflar arasındaki kamulaştırma bedelinin artırılması davasından dolayı yapılan yargılama sonunda, kamulaştırma bedelinin artırılmasına dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı İdare vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla; dosyadaki belgeler okunup, iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Mahkemece bilirkişi incelemeleri yaptırılmıştır. Alınan raporlar değer biçme yöntemi bakımından yasa hükümlerine uygundur. Arazi niteliğindeki taşınmaza gelir metoduna göre bilimsel yolla değer biçilmesinde bir isabetsizlik görülmemiştir. Ancak;
Kamulaştırılan taşınmaz, sulanmayan tarım arazisi iken sulama kanalı geçirilmek amacıyla kısmi olarak kamulaştırılmıştır. Bu durum karşısında arta kalan kesimde değer artışının olacağı açıktır. Bilirkişi raporlarında değer artışı olmayacağı belirtilmiş ise de 3402 sayılı Kadastro Kanununun 14. maddesinde sulanabilir arazi ile sulanmayan arazi arasındaki değer farkı % 250 olarak kabul edilmiştir. Samsun Bölgesinin iklimi itibariyle yukarıda açıklanan değer farkının mutlak olarak kabulü mümkün değilse de büyük masraflarla vücuda getirilen sulama tesisleri sonunda taşınmazın değer artışı olacağı mutlaktır. Esasen dairemize intikal eden dava dosyalarında sulanabilir arazilere biçilen değer ile sulanamayan arazilere biçilen değer arasında % 30 değer farkı mevcuttur. DSİ tarafından arazi sulaması için cüz'i miktarda sulama parası alınması da sonuca etkili değildir.
Açıklanan nedenle, kalan kısımda % 30 oranında değer artışı olacağı gözönünde tutularak mahkemece resen hesaplama yapılması, ve değer artışı nedeniyle indirilecek miktarının toplam bedelin % 50 sini geçemeyeceği de gözetilerek bedel farkının tesbiti gerektiği düşünülmeden kamulaştırma bedelinin fazla artırılması,
Doğru görülmemiştir.
Davalı idare vekilinin temyiz itirazları yerinde olduğundan hükmün açıklanan nedenlerle HUMK.nun 428. maddesi uyarınca (BOZULMASINA) ve peşin alınan temyiz harcının istenildiğinde ödeyene geri verilmesine, 14.5.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.