 |
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/3964
Karar No : 1998/5707
Tarih : 20.4.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Mahkemece bilirkişi incelemeleri yaptırılmıştır, Alınan raporlar yasa hükümlerine uygundur.
Arsa niteliğindeki taşınmaza emsal karşılaştırması yapılara , üzerindeki ağaçlar ise yaş, cins ve verim durumuna göre değer binilmesinde ve kamulaştırma bedelinin artırılmasına karar verilmesinde bir isabetsizlik görülmemiştir. Ancak
Kamulaştırma ile kamulaştırma işleminin tebliğ tarihi arasında bir seneden fazla zaman geçtiğinden Kamulaştırma işleminin tebliğ tarihi arasında bir seneden fazla zaman geçtiğinden. Kamulaştırma Kanunun 15/13.maddesi uyarınca tebliğ günü esas alınarak değer biçilmiştir.
Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu'nun 20.10.1989 gün ve 4 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı ile Hukuk Genel Kurulunun 18.10.1995 gün ve 633-826 sayılı kararına göre bu gibi durumlarda mülkiyet hakkı kamulaştırmayı yapan idareye geçmeden faize hükmedilmez.
Mülkiyet hakkının geçmesi tescil kararı veya taşınmazın tapuda ferağının verilmesi ile olabileceği gibi T.M.K.nunun 633.maddesi uyarınca kamulaştırma işleminin idari yönden kesinleşmesi ile de olur.
Açıklanan nedenle mülkiyet hakkının geçtiği 11.8.1995 tarihten faize hükmedilmesi gerekirken daha önceki tarihten faiz başlatılması doğru değilse de bu yanılgının giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hüküm fıkrasından faize ilişkin bölümün çıkartılmasına yerine (artırılan bedel farkına 11.8.1995 gününden itibaren kanuni faiz yürütülmesine) cümlesinin yazılmasına ve hükmün böylece DÜZELTİLEREK ONANMASINA ve peşin alınan harcın hazineye irat kaydedilmesine ve yeniden harç alınmasına yer olmadığına 20.4.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.