 |
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/16081
Karar No : 1997/19026
Tarih : 22.12.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KAMULAŞTIRMASIZ ELATMA
- PAYDAŞLARIN AÇTIĞI DAVALARDA BİÇİLEN DEĞER'İN TAKDİRİ DELİL SAYILMASI
- BİLİRKİŞİ RAPORLARI
KARAR ÖZETİ : Kamulaştırmasız el atılan taşınmaz bedelinin tahsili davasında, paydaşlar tarafından açılan davalarda biçilen değerler kesin delil olmayıp takdiri delil niteliğindedir.
İlk bilirkişi raporunda biçilen değerden daha yüksek değer biçen ikinci raporun hükme esas alınması sadece kesinleşen bazı dosyalarda taşınmazın metrekaresine bu raporda olduğu gibi yüksek değer biçilmiş olmasına dayalıdır. Yüksek değer biçen. dosyalarda verilen karar da dairece bozulmuştur.
Açıklanan nedenlerle kesin delil teşkil etmeyen dava dosyalarındaki metrekare fiyatları esas alınarak hüküm kurulamaz.
(2942 s. Kamulaştırma K. m.11, 15)
(743 s. MK. m. 618, 908)
Taraflar arasındaki kamulaştırmasız el atılan taşınmaz mal bedelinin tahsili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın kabulüne dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı idare vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, kamulaştırmasız el atılan taşınmaz mal bedelinin tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece, iki kez bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır. Alınan raporlar yöntem itibariyle yasa hükümlerine uygundur. Ancak;
Emsal karşılaştırması sonucu değer biçen birinci bilirkişi raporu ve eki raporda dava konusu taşınmazın metrekaresine 20.160.000.-lira değer takdir edilmiştir. Mahkemece bu miktar ite kesin delil niteliğinde olduğu bildirilen ilamların dayalı bulunduğu bilirkişi raporları arasında çelişki bulunduğundan bu çelişkinin giderilmesi için rapor alınmış, ilk rapor taşınmazla ilgili olarak kesinleşen kararları dolayısıyla hükme esas alınabilecek nitelikte bulunmadığından itibar olunmamış ve ikinci raporda bulunan metrekare için 30.000.000.-Lira değer, ibraz edilen kesinleşen kararların müstenidatı bilirkişi raporlarıyla uyumlu olması nedeniyle bu rapor esas alınarak hüküm kurulmuştur.
Davalı idare tarafından savunulduğu ve dairemizce de birlikte incelenen dosyalarda gözlendiği üzere, ayni ve yakın değerlendirme tarihlerine göre sözü edilen taşınmaza birinci rapordaki bedele yakın değer biçilmiştir. Bu dava dosyaları da dairemizce onanmıştır. Diğer paydaşlar tarafından açılan davalarda biçilen değerler kesin delil niteliğinde olmayıp takdiri delil niteliğindedir. Yasa hükümlerine uygun olarak düzenlenen ilk bilirkişi raporunda biçilen değerden daha yüksek değer biçen ikinci raporun hükme esas alınması sadece kesinleşen bazı dosyalarda taşınmazın metrekaresine bu raporda olduğu gibi yüksek değer biçilmiş olmasına dayalıdır. Yüksek değer biçen dosyalarda verilen kararlar da Dairemizce bozulmuştur. Açıklanan nedenlerle kesin delil teşkil etmeyen dava dosyalarındaki metrekare fiyatları esas alınarak hüküm kurulması,
Doğru görülmemiştir.
Davalı idare vekilinin temyiz itirazları yerinde olduğundan hükmün açıklanan nedenle HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), 22.12.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.