 |
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
E: 1989/1260
K: 1989/19357
T: 09.10.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası uyarınca ortak yere yapılan müdahalenin önlenmesi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda, davanın reddine dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili yönünden süresinde verilen günlü dilekçe ile istenilmiş olmakla gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Kat mülkiyetli bir apartmanda bodrum kat maliki olan davalının tüm kat maliklerinin rızasını almadan ortak yer olan yan ve arka bahçeyi projesine aykırı biçimde otopark ve garaj yaptırdığı ileri sürülerek bu hususların projesine uygun hale getirilmesi dava edilmiştir.
Alınan bilirkişi raporunda, yapılan değişikliklerin mimari projesine aykırı olduğu belirtilmiştir.
Ancak Mahkeme, yönetim planının 5. maddesinde yazılı (Arka ve yan bahçeyi kullanma hakkının bodrum katı malikine aittir) hükmüne dayanarak davalının kullanımında yasaya aykırı bir yön bulunmadığından davanın reddine hükmetmiştir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 28. maddesine göre yönetim planları anataşınmazın kullanma maksat ve şekillerini ve yönetim tarzını belirleyen bir sözleşme hükmündedir. Dava konusu yerin mimari projesinde belirlenen kullanım şekli bahçedir. O halde, sözü edilen 5. maddeye göre yan ve arka bahçeler davalı tarafından ancak bahçe şeklinde kullanılacaktır. Maksat dışı kullanım aynı yasanın 19. maddesi hükümlerine aykırıdır.
Böyle olunca, yönetim planının 5. maddesinde yazılı hükmün davalıya bahçeyi otopark ve garaj şeklinde kullanma hakkı vermediğinden, bilirkişi raporuna göre davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde reddine hükmolunması doğru bulunmamıştır.
Davanın temyiz itirazları yerinde olduğundan hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, 9.10.1989 gününde oybirliği ile karar verildi.