 |
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
E: 1988/16563
K: 1989/5327
T: 20.03.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası uyarınca projesine aykırı olarak ortak yere yapılan elatmanın önlenmesi ve eski hale dönüştürülmesi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi taraf vekilleri yönünden süresinde verilen dilekçelerle istenilmiş olmakla gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Kat mülkiyetli bir apartmanın zemin katındaki 11 ve 12 nolu işyerinin malik ve kiracısı olan davalıların tüm kat maliklerinin rızasını almadan ortak yer olan bahçeye ekleme bir oda yaptıkları ve bunun mimari projesine aykırı olduğu bilirkişi raporu ile tespit edildiğinden mahkemece bahçenin projesindeki duruma dönüştürülmesine ve bunun için de davalılara 15 günlük süre tanınmasına ve dava dilekçesinde yazılı ikinci bir eklemeyle ilgili iddia sabit olmadığından bununla ilgili istemin reddine karar verilmesi doğru bulunmuş ve tarafların bu yönlere ilişkin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
Mahkeme ayrıca bilirkişi raporu gereğince bahçenin davalılarca işgali nedeniyle beş yıllık ecrimisil olarak 498.000 liranın da davalılardan alınmasına karar vermiş ise de gelir getirmeyen ortak yol için ecrimisil istenemeyeceği düşünülerek davacının ecrimisil ile ilgili istemin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde ecrimisilin alınmasına hükmolunması doğru bulunmamıştır.
Davalının temyiz itirazları bu bakımdan yerinde olduğundan hükmün yukarıda açıklanan nedenle HUMK.'nun 428 inci maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcın istenildiğinde ödeyene geri verilmesine,
20.3.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.