 |
T.C.
YARGITAY
5. Ceza Dairesi
E : 2001/7010
K : 2002/336
T : 30.1.2002
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- RÜŞVET ALMAYA EKSİK KALKIŞMA
- AĞIR PARA CEZASININ BELİRLENMESİ
- YARGILAMA GİDERLERİ
Karar Özeti: l- Yakınanın hakediş paralarını ödememekte direnen görevli saymanlık müdürü sanığın istediği rüşveti vermek istemeyen yakınanın gerekli yerlere başvurusu sonunda polisle anlaşma gereği seri numaraları önceden saptanan paralarla yakalandığı olayda; rüşvet önerisinin kabul edilmemesi, sanığın yakalanması için vaki anlaşmanın serbest istenç ürünü olmaması nedeniyle rüşvet anlaşması oluşmadığından eylem "rüşvet almaya eksik kalkışma" aşamasında kalmıştır.
2- Sanığın almak istediği "rüşvet konusu para üzerinden ağır para cezasının belirlenmemesi;
3- CYY.nın 406. maddesine aykırı olarak kısa kararda yargılama giderinin miktarı ve müfredatının gösterilmemesi yasaya aykırıdır.
(765 s. TCK. 212/1-son-61)
(1412 s. CMUK. m. 406)
Rüşvet sumaktan sanık Vezire'nin yapılan yargılaması sonunda; TCK.nun 212/1, 59/2, 219/son. maddeleri gereğince 3 yıl 4 ay ağır hapis, 10.416.666.666 lira ağır para cezasıyla mahkumiyetine, memuriyetten müebbeten mahrumiyetine dair (Diyarbakır ikinci Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 16.11.2000 gün ve 2000/85 Esas, 2000/229 Karar sayılı hükmün süresi içinde duruşmalı olarak Yargıtayca incelenmesi sanık vekili tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle, incelenip gereği görüşülmüş olduğundan aşağıda yazılı karar ittihaz olundu.
Sanığın emir ve idare yetkisinin bulunmaması nedeniyle tebliğnamedeki TCK.nun 219/1. maddesinin uygulanması gerektiği yönündeki bozma isteyen düşünceye iştirak edilmemiştir.
Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere mahkemenin tahkikat neticelerine uygun olarak tecelli eden kanaat ve takdirine, tetkik olunan dosya münderecatına göre yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine.
Ancak;
1- D... Defterdarlığı İç Tedarik Bölge Başkanlığı Saymanlık müdürü olan sanığın M... Savunma Bakanlığı İş Tedarik Bölge Başkanlığının devamlı müteahhidi olup kendi adına asaleten ve oğlu ile A... A.Ş. adına vekaleten çok sayıda ihaleler alarak taahhütlerini yerine getirdikçe sanığın görevli olduğu Saymanlıktan istihkaklarını alan müştekiden, ödemelerde kolaylık sağlayıp zamanında yapmak için birçok kez para istediği, olay tarihi itibariyle tahakkuk etmiş alacağının bulunduğu, özellikle hazırlıktaki anlatımlarına göre parayı verme niyeti olmayan müştekinin durumu valiliğe ve daha sonra da polise bildirdiği, sanığın yakalanması ve suçunun tesbitini temin için seri numaralan alınmış ikibuçukmilyar lirayı polisin bilgisi dahilinde buluşulan pastahanede verilmesini müteakip sanığın parayı birlikte yakalandığının anlaşılması karşısında rüşvet teklifinin kabul edilmemesi ve sanığın yakalanması için yapılan anlaşmanın da serbest irade ürünü olmaması nedeniyle rüşvet anlaşmasının oluşmadığı nazara alındığında eyleminin yapması gereken işi yapması için rüşvet almaya eksik teşebbüs aşamasında kaldığı gözetilmeden suçun tamamlandığının kabulüyle yazılı şekilde hüküm kurulması.
2- Sanığın almak istediği paranın rüşvetin konusunu oluşturduğu nazara alınarak bu miktar üzerinden ağır para cezasının belirlenmesi gerekirken, yakalanmasının sağlanması için verilen paranın esas alınması suretiyle cezanın noksan tayini,
3- CMUK.nun 408. maddesine aykırı olarak hükmün esasını oluşturan kısa kararda sanıktan tahsiline karar verilen yargılama giderinin miktar ve müfredatının gösterilmemesi,
Kanuna aykırı, sanık vekilinin temyiz itirazları ile sanık ve vekilinin duruşmalı inceleme sırasındaki savunmaları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı CMUK.nun 321. maddesi uyarınca (BOZULMASINA), 30.1.2002 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.