 |
T.C.
YARGITAY
5. Ceza Dairesi
E: 1991/750
K: 1991/981
T: 10.04.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Alaaddin'i kangütme saikiyle öldürmekten sanık İsmail'in yapılan yargılaması sonunda; müebbet ağır hapis cezasıyla hükümlülüğüne ilişkin, (İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 14.12.1990 gün ve 140/331 sayılı hüküm re'sen temyize tabi olmakla beraber Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından da istenilmiş olduğundan, dava dosyası Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan tebliğname ile Dairemize gönderilmekle incelendi ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
KARAR : Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanığın suçunun sübutu kabul, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükme bozma nedeni dışında bir isabetsizlik görülmemiştir. Ancak:
"Kangütme saiki" ile "öcalma saiki"nin birbirine karıştırılmaması gerekir.
"kangütme" memleketimizin bazı mıntıkalarında devam eden ilkel ve cemiyet dışı bir geleneğe uymak amacıyla ve bir görevi yerine getirme inancı ile işlenen adam öldürme suçlarında kabul edilebilir. Eğer sanık, adam öldürme suçunu ilk katilin husule getirdiği haklı ve şiddetli eylemin etkisi altında ve o eylemi yapana karşı işlenmişse, sanığa TCK.nun 450/10. maddesi uygulanamaz. Kangütme saikinin varlığını kabul edebilmek için, olayda başka bir saikin bulunup bulunmadığı araştırılmalı ve ancak münhasıran kangütme saikinin etkisiyle fiilin işlendiği kesin olarak saptanırsa TCK.nun 450/10. maddesi uygulanmalıdır. Ceza Genel Kurulu'nun son yıllarda benimsediği ve istikrar bulmuş görüşü de bu doğrultudadır.
Olayımızda da, sanık İsmail'in 1.6.1987 tarihinde oğlu Eşref'i öldüren Alaaddin, oğlunun öldürülmesinden duyduğu acı, üzüntü ve kızgınlığın yerini kangütme saikine bıraktığını kabule yeterli süre geçmeden, tasarlayarak öldürdüğü anlaşıldığından, TCK.nun 450/4, 51/2, 59. maddelerinin uygulanması suretiyle cezalandırılması gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi,
SONUÇ : Yasaya aykırı sanık vekilinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden hükmün tebliğnamedeki isteme aykırı şekilde BOZULMASINA, 10.4.1991 gününde ve oyçokluğu ile karar verildi.