Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
5. Ceza Dairesi
E: 1990/134
K: 1990/161
T: 04.06.1990

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
  DAVA : Sanıklar Baki Çavdar ile Hüseyin Kaya'nın TCY'nin 403/3,4, ve 59. maddeleri uyarınca 16 yıl 8'er ay ağır hapis 979.116'şar lira ağır para cezası ile cezalandırılmalarına ilişkin Konya Devlet Güvenlik Mahkemesince verilen 29.12.1989 gün 15/24 sayılı, re'sende temyize tabi olan hükmün sanıklar vekili tarafından temyizi üzerine dosyayı inceleyen 5.Ceza Dairesi 4.4.1990 gün 105/1882 sayı ile;
  "Uyuşturucu madde satışı ile ilgileri ve hatta bu maddeler hakkında bilgileri dahi bulunmayan sanıkların, sonuçta mükafaat şeklinde maddi yarar sağlamayı amaçlayan kimliği saklı ajan ve görevliler tarafından yapacakları iş anlatılıp gösterildikten sonra, araç ve gereç sağlanarak suç mahaline götürülerek fiil işletilerek yakalandıkları oluş ve aksi sabit olmayan samimi savunmalardan anlaşılmasına göre; yukarıda adı geçen ve perde arkasında kalan gerçek anlamdaki faillere yardımcı sayılmaları ve haklarında TCK'nun 65/3 maddesinin uygulanması gerektiği düşünülmeden yazılı şekilde hüküm tesisi" isabetsizliğinden bozulmasına sanıklarda bol miktarda esrar bulunduğunun ajan vazıtasıyla istihbar edilmesi üzerine alıcı rolündeki emniyet görevlileri sanıklarla irtibat kurmuş, sanıklardan Baki önce numune alarak 2,5 kilo gelen esrarı vermiş, bilahare de diğer sanıkla birlikte 15 çuval polislerce suçüstü yakalanmışlardır. Sanıklar suçun asli maddi failleri olup teşekkül halinde birlikte hareket etmişlerdir. Haklarında fer'i fail olarak suça iştirak maddesi olan TCK'nun 65/3. maddesi uygulanamaz Hükmün onanması gerekir. "Karşı oy ile oyçokluğuyla karar vermiştir.
  Yargıtay C. Başsavcılığı 14.5.1990 gün 32 sayılı ile;
  "Sanıkların esrar hakkında bilgilerinin olmadığını kabul etmek mümkün değildir. TCK'nun 403/3 maddesi (Uyuşturucu madde devrine veya her ne suretle olursa olsun tedrikine vasıta olanları) asli fail gibi cezalandırıldığından, fer'i fail ile asli fail arasında fark gözetmediğinden TCK'nun 65/3 maddesinin uygulanmayacağı, uygulamada da kabul edilmiştir." gerekçesiyle itiraz ederek özel daire bozma kararının kaldırılmasını ve hükmün onanmasını talep etmiştir.
  Dosya birinci Başkanlığına gönderilmekle, ceza genel kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü;
 
  KARAR : Sanık Baki Çavdar'da esrar olduğunun narkotik büro ajanı tarafından bildirilmesi üzerine, görevli polis memurlarının sanıkla temasa geçtikleri yapılan pazarlık sonucu sanığın 9.9.1989 günü 2,5 kilo esrar ham maddesi olan kenevir bitkisini getirdiği ve isteği üzerine olay günü 35 adet boş çuvalın temin edilerek kamyonetle sanıklara gönderildiği çuvalların tesliminden sonra kamyonetin geri döndüğü ve saat 23.00 de sanıkların belirttikleri yere giden kamyonete 15 çuval kenevir bitkisinin yüklendiği ve alınan tertibat sonucu her iki sanığın yakalandığı 10.9.1989 ve 12.9.1989 tarihli tutanaklarda belirtilmiştir.
  Sanık Baki Çavdar 13.9.1989 günü karakolda alınan ifadesinde, Kütahya'da parkta otururken yanına gelen iki kişinin esrar almaya geldiklerini, iyi para vereceklerini söylemeleri üzerine Gedizdeki kenevir tarlalarına gittiklerini, dönüşte Hüseyin Kaya'yı bularak durumu anlattığını, kabul etmesi üzerine tanımadıkları iki şahısla buluşup Eskişehir'e giderek patron denilen şahısla görüştüklerini, oradan tarlalara giderek topladıkları keneviri 15 çuvala doldurduklarını, kamyona yüklediklerini, daha önce 2.5. kg numune verdiğini söylemişlerdir. Sanık diğer ifadelerinde, esrarı bilmediğini, tanıştığı iki kişinin kendisini tarlalara götürüp bir ot göstererek toplanmasını istediğini, çok kıymetli olup ilaç yapımında kullanıldığını söylediklerini, Abdurrahman Varan'ın kabül etmemesi üzerine Hüseyin Kaya'yı bularak bu şahısların temin ettiği vasıtayla tarlaya giderek onların getirdiği 35 çuvaldan onbeşine bu bitkiden doldurduklarını savunmuştur.
  Sanık Hüseyin Kaya karakolda ve C. Savcılığında, sanık Baki Çavdarın "Gediz Ilıcılar mevkiinde 10-15 kubar doldurup Eskişehir'den geleceklere teslim edeceklerini, beşyüzbin lira alacağını" söylemesi üzerine kabul ettiğini, pazarlığı sanık Baki'nin yaptığını ve esrar satmak isterken yakalandıklarını beyan etmiştir.
  Sanıklarda yakalanan 15 çuval içinde, 58747 kg. esrar elde edilebileck 107.145 kg. hint keneviri ele geçirilmiştir.
  Olay tutanağında imzası bulunan görevliler, tutanak doğrultusunda beyanda bulunmuşlardır. Sanık Baki'nin ifadesinde adı geçen Abdurrahman Var; "Sanığın Gediz'de haşhaş toplayıp kilosu 500.000.-TL'dan satmayı, birlikte çalışmayı önerdiğini fakat kabul etmediğini söylemişti.
  Açıklanan olayda, sanıkların TCK'nun 403/3,4,5 ve 59. maddeleri cezalandırılmasına karar verilmiştir. Özel Daire sanıkların kimliği saklı ajan ve görevliler tarafından yapacakları iş anlatılıp gösterildikten ve araç-gereç sağlanır fiil işletildikten sonra yakalandıkları bu nedenle perde arkasında kalan gerçek failler yardımcı sayılarak haklarında TCK.'nun 65/3 maddesinin uygulanması gerektiğinden bahisle hükmü bozmuştur.
  Özel Daire ile Yargıtay C. Başsavcılığı arasında, suçun işlenip işlenmediği hususunda ihtilaf bulunmamaktadır. Sanıklar hakkında TCK'nun 65/3. maddesi uygulanıp uygulanmayacağı, uyuşmazlığın konusunu oluşturmaktadır.
  Sanık Baki Çavdar, parkta tanıştığı görevlilere, esrar hammaddesi olan kenevir bitkisini temin edeceğini söylemiş, örnek istemesi üzerine gece bir çuval içinde 2,5, kilo kenevir vermiştir. Jandarma kontrolü olduğunu söylemiştir. Olay, Sanık Bakinin savunmasında belirttiği şekilde, polislerin gösterdiği tarlada yine onların temin ettiği çuvallara kenevir bitkisi doldurulması şeklinde olsaydı, numune verilmesine gerek kalmaz, tarlaya gidildiğinde sanıkların yakalanmasına tevessül edilirdi.
  Sanıklar olaya bilerek katılmışlardır. Hüseyin Kaya C. Savcılığı ve Sulh Ceza Hakimliğinde alınan ifadelerinde, iki kişiye esrar satmak istediklerini, Baki'nin fiat hususunda anlaştığını ve para için sanık Bakinin teklifini kabul ederek kenevir topladığını kabul etmiştir.
  Öte yandan sanık Baki Çavdar tarlalardan haşhaş toplayıp satmayı arkadaşı Abdurrahman Var'a teklif etmiş, onun kabul etmemesi üzerine Hüseyin Kaya ile anlaşmıştır. Bu hususda, olaya bilerek katıldığını göstermektedir.
  TCY.nin 403. maddesinde"... bunların alınıp satılmasına veya devrine veya her ne suretle olursa olsun tedarikine vasıta olanlar..." denilmek suretiyle uyuşturucu maddenin satış ve devrine her şekilde katılanların da asli fail gibi cezalandırılacakları kabul edilmiştir. Bu itibarla itirazın kabulüne karar verilmelidir.
  Çoğunluk görüşüne katılmayan üç üye; "özde değişmeyen savunma samimi ve olayın oluşuna uygundur. Sanıkların suç işleme irade ve niyetleri yoktur. Sanıklara suçu işleten, ajan ve onunla gelen kimliği bilinmeyen şahıstır. Onların talimatlarıyla, gösterilen tarladan polislerin temin ettiği çuvallara kenevir doldurmuşlardır. Bu nedenle hakları da TCY'nın 65/3 maddesinin uygulanması gerekir. gerekçesiyle:
  Kurul Başkanı ve bir üye "Kışkırtıcı suçun işlenmesinden doğrudan doğruya fayda beklemeden ikramiye v.s gibi kendine bir çıkar sağlamak için, bir kimseyi suça yönelten ve suç işledikten sonra da onun yakalanmasını sağlayan kişidir. Kolluk makamlarının görevi suç işletmek değil, suç işlemesini önlemektir. Kışkırtıcı ajan kullanılması halinde fail yönünden "işlenemez suç" üzerinde durulmalıdır.
  Kışkırtıcının eyleme katılması olmaksızın, suçun işlenmesi olanaksız faillerin cezalandırılmasına karar verilemez.
  Olayımızda sanıkları suça iten ajan ile görevli memurlardır. Sanıklar görevlilerin talimatları ile hareket etmişlerdir. Onlara inanarak yapıcı davranışlara (icrai hareketlere) bağlamışlar ve onların itmesi sonucu bu suç işlemişlerdir. Suçun işlenmesi için gerekli ortam ve olanaklar sağlanmasaydı, sanıklar bu suçu işlemeyeceklerdi. Bu nedenle "işlenme suç" hali bulunduğundan, sanıkların beraatlerine karar verilmelidir. düşüncesiyle karşı oy kullanmışlardır.
 
  SONUÇ : Açıklanan nedenlerle, Yargıtay C. Başsavcılığı itirazının kabulü ile özel daire bozma kararının kaldırılmasına, usul ve yasaya uygun bulunan Yerel Mahkeme kararının onanmasına 4.6.1990 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini